Binnenland

„Bijstandsmoeders verplichten tot werk”

Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken (VVD) hoopt met steun van oppositiepartij PvdA alsnog bijstandsmoeders met kinderen onder de vijf jaar ertoe te kunnen verplichten werk te zoeken. De Tweede-Kamerfractie van coalitiegenoot CDA is hier principieel tegen.

Redactie politiek
30 June 2003 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 00:24

Dat zei Rutte zaterdag in een interview met dagblad Trouw. De staatssecretaris is bezig met een van de ingrijpendste herzieningen van de Bijstandswet sinds de invoering ervan in 1962. Een opmerkelijk voornemen in zijn wetsvoorstel is de verplichting voor bijstandsmoeders met kinderen onder de vijf jaar om werk te zoeken. Hoewel de CDA-bewindslieden in het kabinet Rutte hierin steunen, vindt de CDA-Tweede-Kamerfractie uit principe dat bijstandsmoeders met een klein kind zo’n plicht niet mogen krijgen.

Rutte is het niet met de christen-democraten eens. „Voor mij weegt zwaarder dat als je in Nederland een beroep doet op de sociale zekerheid, je dan alles moet doen wat je kan om zo snel mogelijk weer in je eigen inkomen te voorzien.”

De staatssecretaris verschilt ook met het CDA van mening over de opvatting dat kinderen dan minder goed worden opgevoed. „Althans, zolang de combinatie van arbeid en zorg mogelijk is. Je moet bijvoorbeeld goede kinderopvang hebben en een baan met reistijd die te overzien is. Ook moet het werk eventueel parttime zijn.” Vrouwen moeten volgens Rutte niet lang van de arbeidsmarkt wegblijven, omdat ze anders nooit meer een baan vinden.

Het wetsvoorstel van Rutte bevat belangrijke vernieuwingen. Allereerst worden gemeenten financieel verantwoordelijk voor al hun bijstandsklanten. Protest van gemeenten tegen dit plan noemt Rutte „koudwatervrees.”

Vervolgens krijgen gemeenten voortaan van het Rijk een vrij besteedbare pot met geld om werklozen via scholing, stage of tijdelijke subsidiebaan te reïntegreren op de arbeidsmarkt. Ook krijgen mensen die langer dan vijf jaar in de bijstand zitten zonder uitzicht op werk een toeslag van het Rijk. Gemeenten mogen geen eigen inkomensbeleid meer voeren voor groepen bijstandsgerechtigden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer