Risico op nieuwe vervuiling sloten Moerdijk
MOERDIJK (ANP) – Verontreinigde stoffen in het grondwater bij Chemie-Pack in Moerdijk dreigen op korte termijn het oppervlaktewater in de sloten te bereiken met het risico op stankoverlast en ernstig gevaar voor de kwaliteit van het ruimere water in de omgeving (de Rode Vaart).
De Regionale Milieudienst West Brabant heeft dat medio augustus gerapporteerd aan de gemeente Moerdijk voor het plan van aanpak voor de grondwater- en bodemverontreiniging.
Als het vervuilde grondwater de sloten bereikt, zal Rijkswaterstaat de lozing van sloten op het ontvangende oppervlaktewater verbieden met als gevolg dat het slootwater tegen hoge kosten moet worden afgevoerd, staat in het plan dat deze week naar de gemeenteraad van Moerdijk is gestuurd. Het financiële risico is niet meegeteld in de huidige raming van de kosten voor de grondwater- en bodemsanering van 38,2 miljoen euro, zei een gemeentewoordvoerster vrijdag.
In het plan van aanpak staat dat een ingreep op korte termijn noodzakelijk is om verdere verspreiding van de verontreiniging in het oppervlaktewater, actuele risico’s voor de volksgezondheid en milieu en uitbreiding van de schade te voorkomen. Concreet denkt de milieudienst aan een drainage om de chemicaliën uit het grondwater te halen om verdere verspreiding naar de oppervlakte te voorkomen.
Dijkgraaf Joseph Vos van het waterschap Brabantse Delta en de gemeente zeggen dat het „potentiële risico” is onderkend. De suggestie van een acuut gevaar is volgens de dijkgraaf onjuist. Hij benadrukt dat bij frequente metingen tot dusver geen verhoogde concentraties zijn waargenomen, maar noemt elke maatregel „wenselijk.”
Moerdijk liet desgevraagd weten dat tijdelijke beveiligingsmaatregelen niet voor het begin van volgend jaar kunnen beginnen. Donderdag zei de gemeente nog dat het risico dat de kosten uiteindelijk hoger uitvallen als beperkt is ingeschat.
De Moerdijkse gemeenteraad beslist volgende week donderdag over het plan van aanpak.