Onrust in eurozone laait op na vertrek Duitse ECB’er
NEW YORK – De onrust op de financiële markten over de situatie in de eurozone is vrijdag opnieuw opgelaaid. Aanleiding was het bericht dat het Duitse bestuurslid Jürgen Stark van de Europese Centrale Bank (ECB) aftreedt.
Aandelenmarkten in Europa en de VS en de waarde van de euro daalden gisteren scherp op dit nieuws. De Europese eenheidsmunt leverde in de afgelopen tien dagen al 9 cent in (op 1,36 dollar).
Hoewel „persoonlijke redenen” als oorzaak werden genoemd, wordt breed aangenomen dat Stark is opgestapt wegens een intern meningsverschil over het opkoopprogramma van staatsobligaties door de ECB.
Sinds het begin van dit programma, in mei vorig jaar, sloeg de ECB al voor meer dan 130 miljard euro aan obligaties in van met name Griekenland, Portugal, Italië en Spanje, waardoor deze landen goedkoper geld kunnen lenen. Stark was een tegenstander van dit beleid.
Het is de tweede keer dit jaar dat een Duitser, die bekendstaan om hun streven naar lage inflatie en strenge begrotingsregels, opstapt bij de ECB. Eerder vertrok Axel Weber, president van de Bundesbank en destijds dé kanshebber voor de opvolging van ECB-topman Trichet.
De onrust werd verder aangejaagd door het nieuws dat banken in de eurozone gisteren een recordbedrag hebben gestald bij de ECB, wat volgens marktvorsers aangeeft dat het onderlinge vertrouwen tussen financiële instellingen taant. Ook meldde persbureau Bloomberg dat Duitsland volgens bronnen broedt op een noodplan om de eigen banken te stutten, mocht Griekenland failliet gaat. Onlangs werd bekend dat Griekenland zich niet aan de hervormingsafspraken heeft gehouden. Nederland en Duitsland hebben al verklaard om, als Athene geen beterschap belooft, de kredietkraan dicht te draaien.