Economie

De Jager verwacht geen gedwongen exit euro

DEN HAAG (ANP) – Een gedwongen vertrek van landen uit de eurozone is voor Nederland „de ultieme consequentie” als zij zich ondanks herhaalde waarschuwingen en boetes niet aan de begrotingsafspraken houden. Gezien de verscheidene strenge regels die Nederland voorstelt, verwacht minister Jan Kees de Jager (Financiën) niet dat het ooit zo ver zal komen.

9 September 2011 15:42Gewijzigd op 14 November 2020 16:33
Minister Jan Kees de Jager. Foto ANP
Minister Jan Kees de Jager. Foto ANP

„We gaan ervan uit dat we daar nooit zullen komen”, aldus De Jager vrijdag na afloop van de ministerraad. Hij zei het vreemd te vinden dat Europees commissaris Joaquin Almunia (concurrentie) zich tegen het Nederlandse exitplan keert. Volgens De Jager wordt er door anderen binnen de Europese Commissie anders over gedacht en is daar juist ook steeds voor een steviger aanpak gepleit.

Eerder deze week kwam het Nederlandse kabinet met voorstellen om begrotingszondaars hard aan te pakken. Nederland maakte duidelijk verder te willen gaan dan de Europese Commissie tot nu toe deed. Kern is dat Nederland een aparte eurocommissaris de bevoegdheid wil geven om met sancties te kunnen optreden tegen landen die zich niet aan de afspraken houden. Een gedwongen vertrek van eurolanden is volgens De Jager „het sluitstuk” en „geen optie die we nastreven.”

Voor het exitplan is een wijziging van het Europese verdrag nodig, dus dat vergt volgens De Jager en premier Mark Rutte een lange adem. Met de voorstellen wil het kabinet nieuwe crises voorkomen. De maatregelen zijn niet bedoeld voor de bestaande problemen in Griekenland. „Ik geloof dat alleen Geert Wilders dacht dat het nu voor Griekenland gold”, aldus Rutte. PVV-leider Geert Wilders eiste eerder dat Griekenland uit de eurozone zou worden gezet.

Vooral Zuid-Europese landen reageren terughoudend op de Nederlandse voorstellen voor de toekomst. Vreemd, stelde De Jager vrijdag. „Ze vragen wel solidariteit van ons bij het oplossen van de huidige problemen in de eurozone, maar dan mogen wij ook vragen om met elkaar te proberen de volgende crisis te voorkomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer