Opinie

Commentaar: Kies exact? Nee, kies wijs

Meisjes kiezen voor zorg en onderwijs, jongens voor techniek. Beetje zwart-wit, maar zo ongeveer ligt het wel. Al jaren trouwens. Allerlei campagnes als ”Kies exact” en ”Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid” ten spijt.

9 September 2011 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 16:32

Er gloort echter hoop. Meisjes presteren steeds beter op school, alleen moeten ze de weg naar technische opleidingen nog weten te vinden. Speciaal daarvoor in het leven geroepen promotieplatforms werken daar ijverig aan. Ze zijn daarbij verzekerd van de steun van onderwijsminister Van Bijsterveldt. De bewindsvrouw staat vierkant achter de platforms, meldde VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, gisteren opgetogen.

Natuurlijk verleent de CDA-minister niet zomaar haar morele én financiële steun. Jongens en meisjes kiezen namelijk nog steeds „stereotiep” en de bewindsvrouw wil dat keuzegedrag „graag doorbreken.” Dat is hard nodig, want er zijn in de toekomst veel technici nodig. Meisjes vormen „een belangrijk potentieel.”

De middelen om het doel te bereiken, zijn niet gering. De komende drie jaar worden 90.000 leerlingen en hun ouders in het basisonderwijs in contact gebracht met mensen die hun brood verdienen in de techniek. Jongens, maar zeker ook meisjes worden „uitgedaagd” om al op jonge leeftijd hun talenten te ontdekken, in plaats van dat bepaalde beroepen op voorhand worden uitgesloten. Vmbo-meisjes worden gestimuleerd technische opleidingen „intensief” te verkennen en ook havo- en vwo-meisjes krijgen een toekomst in de techniek nadrukkelijk onder de aandacht gebracht.

Een zekere drammerigheid stijgt uit dit alles op. Wordt de emancipatie van vrouwen al op de basisschool een nieuw dogma? De praktijk heeft geleerd dat campagnes op dit gebied niet zo veel uithalen. Mensen –mannen én vrouwen– kiezen een opleiding vooral omdat die bij hen past, en niet omdat een campagne daartoe oproept. Wie dat laatste te veel gewicht geeft, loopt een verhoogd risico straks in het verkeerde beroep terecht te komen en zich ongelukkig te voelen.

Dit laat onverlet dat er soms behoefte is aan extra personeel in een bepaalde sector. Het onderwijs is daar een voorbeeld van. Basisscholen drijven in toenemende mate geheel op vrouwen. Mannen zijn de grote afwezigen, terwijl het voor de ontwikkeling van kinderen goed is dat ze les krijgen van jufs én meesters. Dus jongens stimuleren naar de pabo te gaan, is niet verkeerd, maar ook daar moeten geen wonderen van verwacht worden, zo laat de praktijk zien.

De behoefte aan extra personeel in de sector techniek is van een andere orde. Die heeft niets met sekseverschil te maken. De aanwezigheid van meer vrouwen in technische beroepen heeft geen toegevoegde waarde, zoals meesters die op de basisschool hebben. Daarom is nuchterheid op z’n plaats. Er is meer reden jongens én meisjes in een campagne erop te wijzen hoe belangrijk het is dat ze een opleiding kiezen die bij hen past, in plaats van zich te laten leiden door salaris, status of carrièrekansen. Kies exact? Nee, kies wijs! Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid? Ja, in zorg, in onderwijs én in techniek.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer