„Guatemalteken willen einde aan corruptie”
GUATEMALA-STAD (ANP) – Guatemala kiest zondag een nieuwe president te midden van een steeds verder verslechterende veiligheidssituatie. De Nederlands-Guatemalteekse Doris Cruz is nauw bij de verkiezingen betrokken als consultant van het Netherlands Institute for Multiparty Democracy (NIMD).
De aanloop naar de verkiezingen is chaotisch. Sinds begin dit jaar zijn meer dan 20 bij de verkiezingen betrokken Guatemalteken vermoord. Geweld is een enorm probleem in Guatemala. Vorig jaar kwamen bijna 7000 mensen in het land door geweld om het leven.
„De veiligheidssituatie in Guatemala is de laatste jaren duidelijk verslechterd”', zegt Cruz. Zij werkt al jaren in Guatemala voor het NIMD, dat de democratisering poogt te bevorderen. „Kiezers willen dat er met harde hand tegen de criminaliteit wordt opgetreden en velen verlangen ook terug naar de tijd van de dictatuur, toen het land veel veiliger was. Maar dat is een gevaarlijk uitgangspunt.” Tot 1985 werd Guatemala vrijwel onafgebroken geregeerd door militaire dictators, terwijl de decennialange burgeroorlog pas in 1996 eindigde.
Ex-generaal Otto Pérez Molina, die de criminaliteit keihard wil aanpakken, leidt de peilingen en zal de eerste ronde waarschijnlijk winnen. „Hij is een militair, een echte conservatief die wetten van staal wil”„ zegt Cruz.
Pérez Molina was lange tijd in een tweestrijd verwikkeld met Sandra Torres, die in maart scheidde van de zittende president Elvaro Colom, omdat familieleden van de president grondwettelijk geen kandidaat mogen zijn. De scheiding wordt gezien als een poging de grondwet te negeren en het hooggerechtshof trapte er dan ook niet in.
Volgens Cruz is het vrijwel zeker dat Pérez Molina de eerste ronde wint, waarna hij het in november in een tweede ronde tegen de nummer twee moet opnemen. In de peilingen is dat op dit moment de populist Manuel Baldizón. „Ik vind hem een gevaarlijk man”, zegt Cruz, „Hij is heel duister en het is totaal onduidelijk waar hij zijn geld vandaan haalt.”
Voor de Guatemalteken zelf is dat niet eens zo belangrijk. Zij willen vooral dat er een einde komt aan de eeuwige corruptie en de onveiligheid. „Het grote probleem hier is corruptie. Men heeft het gevoel dat het systeem niet werkt”, zegt Cruz.