Saab gaat in beroep tegen Zweedse uitspraak
STOCKHOLM (ANP/RTR) – Saab gaat in beroep tegen de uitspraak van de Zweedse rechter. Dat maakte moederbedrijf Swedish Automobile donderdag bekend.
Eerder op de dag wees de Zweedse rechter het verzoek van Saab tot bescherming tegen schuldeisers af. Daarmee is het dochterbedrijf van Swedish Automobile dichter bij een bankroet gekomen.
Volgens de rechtbank is uit de aanvraag van Saab niet duidelijk op te maken wanneer Chinese investeringen het bedrijf zullen bereiken. Andere door Saab aangedragen voorstellen om het bedrijf te reorganiseren waren „te algemeen.”
„Saab Automobile is teleurgesteld in de uitspraak”, zo gaf het bedrijf aan in een persverklaring. De onderneming zal vrijdag nieuwe informatie over de ontwikkelingen rondom het bedrijf naar buiten brengen.
In juni gaf Saab aan dat twee Chinese bedrijven, Pang Da en Youngman, een belang zouden nemen in het bedrijf. Deze deals wachten nog steeds op goedkeuring van de Chinese autoriteiten. Volgens de rechter is er mede daardoor geen reden om te geloven dat een reorganisatie zal werken.
Muller
Topman Victor Muller van Saab vroeg zijn crediteuren zich rustig te houden totdat het beroep tegen de uitspraak van de Zweedse rechter achter de rug is. Hij deed die oproep donderdag tegenover het Zweedse persbureau TT. Volgens TT heeft Saab tot 29 september om tegen de afwijzing van de bescherming tegen schuldeisers in beroep te gaan.
Muller toonde zich strijdlustig. „We zijn nog niet dood. Gisteren niet en vandaag zeker niet”, aldus de topman tegen TT. Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab, komt vrijdag met een bericht over de gang van zaken.
Na de publicatie van dat bericht zal de Autoriteit Financiële Markten bepalen of de handel in de aandelen Swedish Automobile hervat wordt. De handel is al sinds woensdagochtend opgeschort.
Vakbonden
De vakbonden van Saab-personeel gaan door met het voorbereiden van een verzoek aan de Zweedse rechter Saab failliet te verklaren, maar haasten zich niet. Dat meldden de woordvoerders donderdag nadat de rechtbank de door Saab gevraagde reorganisatie had afgewezen.
„We analyseren de huidige situatie en praten ook met de Saab-leiding om te kijken naar wat het plan nu is, maar we zullen doorgaan met onze voorbereidingen voor een faillissementsverzoek”, stelt Stefan Löfven van IF Metall.
Bij IF Metall zijn 1500 veelal fabrieksarbeiders van Saab aangesloten. Het automerk heeft in totaal ruim 3600 medewerkers die al 2 weken op hun augustuslonen wachten. Nu Saabs reorganisatieverzoek is afgewezen, krijgt het personeel geen geld. Met een ja van de rechter voor een zogenoemde reconstructie of bij een faillissementsverklaring betaalt de Zweedse staat tot maximaal 6 maanden de salarissen met een plafond van 171.000 kroon (bijna 19.000 euro) per medewerker. Dat bedrag is gebaseerd op vier gemiddelde basismaandsalarissen.
Unionen, dat 1150 leden heeft bij Saab met veelal middeninkomens, weet nog niet wanneer de rechter om een bankroet wordt gevraagd. „Maar we moeten verder”, zei bondsjurist Martin Wastfelt, „want iedere dag dat we wachten, verliezen onze leden geld.”
De 500 tot 600 hoogopgeleiden bij Saab weten nog niet wat ze gaan doen, stelt woordvoerder Lasse Arling van hun grootste bond Sverige Ingenjörer. „Onze leden praten vanmiddag bij Saab over hoe nu verder te gaan. Vooropstaat dat het besluit van de rechter zeer triest is.”
Saabs toeleveranciers zijn teleurgesteld, verklaarde voorzitter Fredrik Sidahl van de Zweedse vereniging van auto-onderdelenleveranciers (FKG): „Het is tragisch voor Trollhattan, voor de vooruitzichten bij toeleveranciers om de openstaande rekeningen betaald te krijgen en voor de automobielindustrie van Zweden als geheel.” Sidahl is juist deze maand bij de FKG begonnen.
Alle woordvoerders hopen op Victor Mullers „Plan C”, dat de voorman van Saab en moederbedrijf Swedish Automobile woensdag tijdens een persconferentie zei te hebben voor het geval de rechter nee zou zeggen. Plan A was de reorganisatie van 2009, plan B werd donderdag door de rechter afgekeurd.