Kerk & religie

Evangelische Theologische Faculteit Leuven versterkt samenwerking

HEVERLEE – De Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in Heverlee (Leuven) verstevigt de wetenschappelijke samenwerking met andere gereformeerde opleidingen in de wereld. Zij start een vriendenactie om het werk betaalbaar te houden.

Klaas van der Zwaag
6 September 2011 15:56Gewijzigd op 14 November 2020 16:29
Het imposante gebouw van de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in het Belgische Heverlee (Leuven), met daarachter het oude jezuïetenklooster. Deze week vindt hier de jaarlijkse doctoraatsweek plaats. Lezingen, ontmoetingen en examens vormen de hoof
Het imposante gebouw van de Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in het Belgische Heverlee (Leuven), met daarachter het oude jezuïetenklooster. Deze week vindt hier de jaarlijkse doctoraatsweek plaats. Lezingen, ontmoetingen en examens vormen de hoof

Dat zei drs. Pim Boven, administratief directeur van de ETF, desgevraagd aan de vooravond van de doctoraatsweek die vandaag in Heverlee van start ging. De ETF is nauwere samenwerking aangegaan met de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt te Kampen, de Vrije Universiteit te Amsterdam, de universiteit van Potchefstroom (Zuid-Afrika), Chongshin University (Zuid-Korea) en Yale University (VS). De samenwerking krijgt vorm op het gebied van de docentenuitwisseling en gezamenlijk onderzoek.

Op verzoek van de Freie Theologische Hochschule (FTH) in Giessen (Duitsland) biedt de ETF de mogelijkheid van postdoctoraal onderzoek, zodat docenten van de FTH zich aan de ETF kunnen ontwikkelen.

De ETF gaat zich meer profileren op het terrein van het onderzoek. Hoewel de universiteit van de Vlaamse overheid nog steeds geen geld krijgt voor dit eigen onderzoek, kan de instelling wel voorstellen indienen bij het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) in Vlaanderen.

Voor de komende jaren heeft dit fonds twee posten toegekend aan jonge ETF-onderzoekers. Maria Verhoeff mag de komende twee jaar haar systematische analyse van geschriften van de kerkvader Johannes Chrysostomus, begonnen in 2009, voortzetten. Dr. Boris Paschke, gepromoveerd aan de ETF in 2009, kreeg een positie als postdoctoraal onderzoeker toegekend met een termijn van drie jaar. Hij zal onderzoek doen naar vroegchristelijke gebeden die expliciet tot Christus gericht zijn. Deze gebeden zijn opgenomen in de Apocriefe Handelingen van de Apostelen.

Boven signaleert een toenemende internationale samenwerking in de Bijbelgetrouwe theologie. „We hebben van oudsher sterke contacten in het Oostblok, maar we kijken nu ook nadrukkelijk naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Wereldwijd is er een toenemende vraag naar academische en Bijbelgetrouwe theologie. We zien dat bijvoorbeeld in ons onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met nareformatorische theologie, onder leiding van decaan prof. dr. Andreas Beck. Daaruit blijkt een grote interesse in de gereformeerde orthodoxie en de vraagstukken rond geloof en denken.”

Afgelopen jaar is het bestuur uitgebreid, onder meer door toetreding van prof. dr. Henk Jochemsen. De ETF is een vriendenactie gestart om zijn werk te steunen. Doelstelling is om komende maanden nog 1100 vrienden te vinden die met een bijdrage van 5 euro per maand het werk aan de Bijbelgetrouwe faculteit mogelijk maken. De ETF heeft vanaf de start van het jaar al 900 nieuwe vrienden geworven. Ondanks toezeggingen van de overheid en een volledige erkenning, heeft de ETF nog steeds maar een gedeeltelijke bekostiging van het onderwijs (30 procent). De rest van de benodigde gelden moet uit giften van individuen en stichtingen komen.

Trauma

Prof. M. Pretorius uit Zuid-Afrika gaf vanmiddag een afscheidsoratie als hoogleraar pastorale theologie waarin hij terugblikte op „vijftig jaar studie theologie.” Het begin van zijn theologiestudie in Pretoria verliep niet zoals gehoopt, zei hij. „Het was begin jaren zeventig. De theologie van Barth en Brunner bepaalde de wetenschap. De wijze waarop mijn hoogleraar Nieuwe Testament de historische kritiek toepaste, was voor mij een traumatische ervaring.”

Pretorius werkte lange tijd als legerpredikant. Zo kwam hij in contact met de Bosjesmannen in Afrika. Hij bewondert de manier waarop dit volk omgaat met de schepping en de Schepper. „Ze hebben een ontzag en een respect waar wij westerlingen geen weet meer van hebben. Confrontaties als deze hebben mijn leven gevormd.”

Pretorius ging in Nederland bij A. A. van Ruler studeren, „juist omdat hij geen barthiaan was.” K. H. Miskotte bracht hem op het spoor van een „andere geleerde Nederlander”: Frans Breukelman. „Hij heeft ervoor gezorgd dat het theologische trauma dat ik aan de universiteit van Pretoria heb opgelopen, hersteld werd. Ik leerde de kolometrische weergave van de Bijbeltekst. Hierdoor hoorde ik niet alleen de tekst, maar begon ik deze ook weer volledig te begrijpen. Voor mij is dit nog altijd de enige manier waarop ik de tekst van de Schrift kan benaderen. Het is jammer dat ik dit zo laat pas ontdekt heb.”

Pretorius zou vanaf 1987 minimaal drie jaar in Leuven blijven, maar het werd de rest van zijn carrière. „Ik zal in de toekomst betrokken blijven bij de kerk in Zuid-Afrika, waar ik inmiddels weer woon. Mijn hart ligt bij het pastoraat, maar ik zal af en toe nog preken. Emeritaat betekent tenslotte dat ik lekker rustig aan kan doen en intensief verder studeer.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer