DigiNotar: We werken constructief mee
AMSTERDAM (ANP) – DigiNotar, het bedrijf dat de betrouwbaarheid van overheidssites zou moeten garanderen, zegt dinsdag „constructief als altijd” te willen meewerken met de Nederlandse regering. Maandagavond maakte het Openbaar Ministerie bekend te onderzoeken of DigiNotar aansprakelijk is voor de gevolgen van de kraak van beveiligingscertificaten.
DigiNotar lijkt een makkelijke prooi te zijn geweest voor hackers. De onderzochte servers hadden geen antivirusprogramma’s, niet alle software was up-to-date en de wachtwoorden waren te simpel. Dat bleek maandagavond uit een rapport over de kwestie van het beveiligingsbedrijf Fox-IT, onder meer in opdracht van Binnenlandse Zaken. Het lijkt onwaarschijnlijk dat directieleden van internetbedrijf DigiNotar persoonlijk worden vervolgd voor de kraak van enkele overheidswebsites. Dat stelt althans ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Hij acht het echter niet uitgesloten dat het bedrijf een forse boete krijgt opgelegd.
Inmiddels heeft de Nederlandse Orde van Advocaten het vertrouwen opgezegd in DigiNotar. De SP wil er snel een debat over.
Mensen in Iran, maar ook Iraniërs in Nederland, maken zich intussen grote zorgen. Door de kraak van veiligheidscertificaten heeft de Iraanse regering vermoedelijk de gegevens van 300.000 Iraniërs te pakken gekregen. In de aanloop naar de verkiezingen weet Teheran daardoor nu precies wie kritisch tegenover het regime staat, zegt onder meer de onafhankelijke radiozender Zamaneh (gevestigd in Amsterdam). Het station werkt veel met bloggers, ook in Iran. Mailen en bloggen is weer minder veilig geworden. „Als mensen het internet niet meer durven te gebruiken, is dat het einde van de oppositiebeweging”, voorspelt voorzitter Frank van Dalen van het Iran Comité.
Op internet heeft een hacker dinsdag de kraak bij DigiNotar geclaimd. Hij stelt die onder meer te hebben gedaan om de Nederlandse regering te laten boeten voor de val van Srebrenica in 1995.