Zware verliezen op Europese beurzen
AMSTERDAM – De schuldencrisis en de vrees voor een nieuwe recessie lieten maandag opnieuw diepe sporen na op de Europese beurzen. Onder aanvoering van de bankaandelen doken alle graadmeters diep in het rood. In Amsterdam zakte de AEX 4,2 procent tot 274,45 punten.
Minister Jan Kees de Jager (Financiën) maakt zich niet direct zorgen over de heftige ups en downs in de AEX en op andere financiële markten. „Ik maak mij op dit moment niet bijzonder zorgen over de volatiliteit op de AEX-index en andere markten”.
De MidKap-index leverde maandag 3,5 procent in tot 464,66 punten. In Parijs en Frankfurt werden verliezen van 4,7 en 5,3 procent geboekt. De FTSE-index in Londen ging 3,6 procent achteruit. Milaan en Madrid verloren beide bijna 5 procent. De beurzen in New York bleven maandag gesloten wegens Labor Day.
Vooral bankaandelen werden massaal van de hand gedaan. Banken stalden afgelopen vrijdag 151 miljard euro op deposito’s bij de Europese Centrale Bank (ECB). Dat was het hoogste bedrag van dit jaar en werd opgevat als een duidelijk signaal dat het onderlinge vertrouwen tussen de banken steeds verder te zoeken is.
Ook de aanklacht van de Amerikaanse overheid tegen een reeks grote banken zat de markt dwars. De aangeklaagde Europese banken Deutsche Bank (min 8,9 procent), Credit Suisse (min 8,1 procent), Société Générale (min 8,6 procent), Barclays (min 6,7 procent) en Royal Bank of Scotland (min 12,3 procent) verloren allemaal royaal. Bankverzekeraar ING wordt niet aangeklaagd, maar was met een koersval van 8,5 procent toch de sterkste daler in de AEX.
Door het aanhoudende geruzie in Italië over de invulling van de beloofde bezuinigingsmaatregelen ging de rente op Italiaanse staatsobligaties ondertussen sterk omhoog. Het rendement op 10-jarige staatsleningen steeg, ondanks de steunoperaties van de ECB, tot 5,6 procent. Dat was het hoogste niveau in ruim een maand tijd.
De ECB meldde maandag in de afgelopen week ruim 13 miljard euro te hebben uitgegeven aan steunaankopen van obligaties. Dat was ruim twee keer zo veel als in de voorgaande week. Algemeen wordt aangenomen dat de centrale bank vooral Italiaanse obligaties opkocht.
In de AEX eindigden alle fondsen in het rood. TNT Express, Aperam, Arcelor Mittal en Air France-KLM verloren meer dan 7 procent. Verffabrikant AkzoNobel en chemieconcern DSM verloren 6 tot 7 procent na een winstwaarschuwing van het Zwitserse chemiebedrijf Clariant. Verzekeraar Aegon werd 6 procent mimnder waard.
De beurswaarde van Swedish Automobile duikelde ruim 20 procent. De vakbond van de fabrieksarbeiders van dochterbedrijf Saab, IF Metall, vergadert dinsdagnamiddag over een eventuele faillissementsaanvraag voor het Zweedse automerk.
De onzekerheid op de markten joeg de goudprijs weer op, tot iets meer dan 1900 dollar per troy ounce. Dat niveau werd alleen op 23 augustus overtroffen. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 2,6 procent tot 84,25 dollar. Brentolie werd met 110,80 dollar per vat 1,4 procent goedkoper.
De koers van de euro zakte tot 1,4095 dollar, tegen 1,4205 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.