Rijksuniversiteit Groningen krijgt nieuwe leerstoelen PKN
GRONINGEN – De faculteit godgeleerdheid en godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgt bijzonder hoogleraren namens de Confessionele Vereniging, het Evangelisch Werkverband en de Vereniging van Vrijzinnig Protestanten binnen de Protestantse Kerk.
Dat heeft decaan prof. G. H. van Kooten tegenover deze krant bevestigd. Eerder werd al bekend dat de Gereformeerde Bond per 1 september 2012 zijn bijzondere leerstoel aan de Universiteit Utrecht verplaatst naar Groningen. De Stichting Protestantse Theologie heeft al een bijzondere leerstoel Protestantse Kerk, theologie en cultuur.
De stappen volgen op de herstructurering van de Protestantse Theologische Universiteit. Daarbij verhuizen de academies van Kampen, Utrecht en Leiden naar Amsterdam en Groningen.
De faculteit godgeleerdheid en godsdienstwetenschap van de RUG heeft sinds 1 september een nieuwe structuur. De eerste vakgroep bestudeert en vergelijkt de oorsprong van jodendom, christendom en islam in hun vroege, formatieve fasen. De tweede vakgroep bestudeert het verschijnsel religie als zodanig. De derde vakgroep brengt kerkgeschiedenis en godsdienstwijsbegeerte samen onder de noemer van de verhouding van christendom, cultuur en filosofie.
De RUG investeert in het historisch onderzoek naar de bronnen van de islam. Per 1 september is de Franse dr. Anne-Sylvie Boisliveau (1977) aangesteld. Zij gaat de bronnen van de Koran bestuderen en onderzoekt de opkomst van de islam in de vroege, formatieve fase en de verhouding van deze jonge islam ten opzichte van joodse, christelijke en antieke bronnen. Na een periode als post-doconderzoeker bereidt dr. Boisliveau zich voor op het hoogleraarschap in de oorsprongen van de islam.
De Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt in Kampen start het studiejaar met 150 studenten. Daarvan beginnen er vijftien in het eerste jaar. Dat zei rector prof. M. te Velde maandagmiddag. Vooral de master missionaire gemeente scoort hoog. Hiervoor staan acht personen ingeschreven.
Prof. Te Velde vroeg aandacht voor de bruikbaarheid in het onderwijs van de thema’s aandacht, kennis, verstandig oordeel, verantwoordelijkheid en toewijding, zoals geformuleerd door de Canadese theoloog Bernard Lonergan.
De Theologische Universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken in Apeldoorn (TUA) telt twintig nieuwe voltijdsstudenten. In totaal studeren er 102 personen aan de opleiding.
Tijdens de openingsbijeenkomst maandagmiddag stond prof. H. G. L. Peels stil bij de betekenis van het begrip ”lankmoedigheid van God”.