„Gebrek aan aandacht voor Nederlandse klassieke muziek”
AMSTERDAM – Het Genootschap van Nederlandse Componisten (GeNeCo) beklaagt zich erover dat klassieke muziek van eigen bodem zo weinig aandacht krijgt.
„Nederlandse klassieke muziek is bijna geheel uit het repertoire van orkesten en ensembles verdwenen”, schrijft voorzitter Jeff Hamburg in een jubileumboek over de belangenvereniging dat zaterdag verscheen. PvdA-leider Job Cohen nam het eerste exemplaar zaterdag in ontvangst na afloop van een galaconcert in het Concertgebouw in Amsterdam. In aanwezigheid van koningin Beatrix vierde het genootschap daar zijn 100-jarig bestaan.
Volgens Hamburg is ook bij de politiek de belangstelling ver te zoeken. In een recent rapport in opdracht van het ministerie van OCW over de kwaliteit van symfonieorkesten kwam Nederlandse muziek geen enkele keer aan de orde. „Hoe verwacht de politiek maatschappelijke binding te creëren als zij dat wat leeft in een samenleving, links laat liggen?” aldus de voorzitter van het genootschap.
Ook bij auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra komt Nederlandse klassieke muziek amper aan bod, schrijft Hamburg. Het aandeel is geslonken tot minder dan 1 procent.
Het genootschap bepleit de terugkeer van muziekonderwijs op de basisschool. „In het regeerakkoord staat dat Nederland de ambitie heeft om te behoren tot de top 5 van kenniseconomieën”, aldus Hamburg. „Zonder muziekonderwijs in de basisschool mag Nederland blij zijn als het over twintig jaar nog in de top 100 staat.”
Het genootschap organiseert dit jaar tientallen concerten om zijn 100-jarig bestaan te vieren. Verder heeft elk Nederlands orkest vijf Nederlandse composities van vijf minuten cadeau gekregen. De bedoeling is dat deze composities na de pauze in een regulier programma gespeeld worden om het publiek kennis te laten maken met muziek die de afgelopen eeuw in Nederland is geschreven.
De belangenvereniging vertegenwoordigt bijna 200 componisten, onder wie Louis Andriessen en Walter Hekster.
Meer informatie: www.geneco.nl