Gezondheid

Vocht in benen + gemeenschap tijdens en na zwangerschap

Ik, vrouw (73), houd vocht vast in benen en voeten. De laatste twee jaar heb ik ook last van prikkels in mijn voeten. Waardoor kan dit komen en is er iets aan te doen?

5 September 2011 10:01Gewijzigd op 14 November 2020 16:27

Dikke benen en voeten komen vaak voor, en in toenemende mate bij het ouder worden. Als er in het been een putje kan worden gedrukt dat maar langzaam verdwijnt, is er meestal sprake van vochtophoping buiten de bloedvaten. Dit hoeft geen teken van ziekte te zijn, maar het is wel raadzaam om een arts te vragen u te onderzoeken.

De oorzaken van de ophoping van vocht in benen of voeten kunnen verschillend zijn: spataderen, waardoor het terugstromen van het bloed belemmerd wordt, of een slecht functionerend hart; als het hart onvoldoende pompt, blijft het vocht in de weefsels achter en zakt het overdag naar het laagste punt: de benen. Vaak moet u dan ’s nachts veel uit bed om te plassen. Dat komt omdat u dan platligt en het vocht gemakkelijker afgevoerd kan worden omdat de zwaartekracht niet tegenwerkt. Bij het opstaan lijkt het dan weer beter te gaan.

Ook bij een traag werkende schildklier of als bijwerking van sommige medicamenten kunt u vocht vasthouden.

Vocht in de benen wordt vaak als hinderlijk ervaren; het geeft een moe, zwaar en prikkelend gevoel, en sommige mensen klagen ook over pijn in de benen. Afhankelijk van de oorzaak is behandeling vaak wel mogelijk. Soms is het dragen van elastische kousen de beste oplossing.

J. Huisman, huisarts

Tot welke maand of week voor de geboorte van de baby mag men geslachtsgemeenschap hebben? En welke periode kun je het beste aan­houden na de bevalling?

Tijdens de gehele zwangerschap kun je, zonder risico voor het kindje, geslachtsgemeenschap hebben. Wanneer de dikker wordende buik een belemmering gaat vormen, is het raadzaam om een andere houding te kiezen. Vooral om te sterke druk op het kindje te voorkomen.

Geslachtsgemeenschap kan geen infectie of afwijkingen bij het kindje veroorzaken. Ook kan de man door penetratie het kind niet kwetsen.

Er zijn drie uitzonderingen waarbij geslachtsgemeenschap wordt ontraden: bij weeënactiviteit voor 37 weken, wanneer de vliezen gebroken zijn of wanneer is vastgesteld dat de placenta voor de baarmoedermond ligt.

De termijn van hervatting van de geslachtsgemeenschap na de baring varieert van drie tot zeven weken. Doorgaans wordt geadviseerd om te wachten tot het bloedverlies gestopt is, omdat de wond in de baarmoeder dan gesloten is en de kans op infectie nihil is.

Verder zal pijn van een mogelijk litteken ten gevolge van de bevalling van invloed zijn op de termijn waarop de geslachtsgemeenschap hervat wordt. Tip: gebruik in de periode na de bevalling om pijn te voorkomen eventueel glijmiddel, waardoor de geslachtsgemeenschap soepeler verloopt.

P. H. Bremmer, verloskundige

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer