„Gemiste kans voor Europese landbouw”
Akkerbouwer Joop de Koeijer uit Brouwershaven houdt zijn hart vast.
Met 100 hectare in zijn achtertuin heeft hij weinig vertrouwen in de hervormingen die zijn vastgelegd in het akkoord dat de Europese landbouwministers donderdag hebben gesloten. „Het is een gemiste kans om de landbouw in Europa in evenwicht te brengen”, aldus De Koeijer.
Samen met zijn broer Peter heeft hij 100 hectare landbouwgrond. Op een kwart daarvan telen zij consumptieaardappelen. Daarnaast hebben ze wintertarwe, gerst, witlofwortelen, graszaad en suikerbieten. De Koeijer uit zijn twijfel over het succes van een nieuw hervormingsbeleid voor de landbouw tegen de achtergrond van slechte resultaten in de akkerbouw. „De laatste cijfers over de akkerbouw zijn de slechtste in de afgelopen twintig jaar. De prijzen dalen en de kosten stijgen.”
Het akkoord ziet hij zeker als een stap naar de afbraak van allerlei subsidies waar de landbouw in Europa om bekendstaat. „Maar ondanks dat blijven we met veel te lage prijzen zitten. De angel in het akkoord is voor ons de verdere afbouw van de subsidies ofwel inkomenssteun. Het tweede obstakel is de dreiging dat ook andere boeren nu de voor Nederlanders zo belangrijke markt van consumptieaardappelen op kunnen, door de zogeheten ontkoppeling.” Akkerbouwers zijn daardoor vrij om te kiezen wat zij op hun land willen verbouwen.
De Koeijer ziet geen evenwicht ontstaan tussen het Europees landbouwbeleid en het beleid op wereldniveau. In september komt dit aan de orde tijdens de onderhandelingen in de Wereldhandelsorganisatie (WTO).
De akkerbouwer uit Brouwershaven ziet ook geen echte trendbreuk naar een duurzaam landbouwbeleid. „Zo blijven wij nog steeds te veel graan produceren en moeten wij de plantaardige eiwitten elders in de wereld halen, waardoor je het gesleep van voedsel blijft houden.”