Cultuur & boeken

Nieuwe boeken voor het najaar

Op de beurs ”Manuscripta” in Amsterdam presenteren Nederlandse uitgevers dit weekend de uitgaven die ze in het najaar op de markt brengen. Een voorselectie.

2 September 2011 16:11Gewijzigd op 14 November 2020 16:26

September

”De namen uit de Grote Zaal”, door Paul Witteman (Balans). Verhalen over vergeten Nederlandse componisten van wie de namen op de wanden van de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam staan.

”De Bijbel theologisch. Hoofdlijnen en thema’s van Bijbelse geschriften”, door Klaas Spronk en Archibald van Wieringen (red.) (Meinema). Specialisten schetsen doorlopende theologische lijnen in belangrijkste Bijbelboeken. Ze behandelen centrale thema’s als seksualiteit, geweld en schepping.

”Christelijke dogmatiek. Eigentijdse doordenking van eeuwenoude geloofstraditie”, door dr. G. van den Brink en dr. C van der Kooi (Boekencentrum). Beschrijving van de christelijke leer vanuit didactisch oogpunt.

”Jeugdwerk met een watermerk”, door Fred van Lieburg (Boekencentrum). Geschiedenis van de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) van 1910 tot 2010.

”Jozef en zijn broers”, door Thomas Mann (Wereldbibliotheek). Vier romans waarin de Duitse schrijver Thomas Mann (1875-1955) het klassieke Bijbelverhaal over Jozef opnieuw vertelt.

”Geschiedenis van Oranje. De canon van ons koninklijk huis”, door Gerben Graddesz Hellinga (Walburg Pers). Portretten van alle leden van het geslacht Oranje-Nassau en hun partners. Het boek begint bij de ouders van Willem van Oranje en eindigt met prinses Amalia.

”Meer dan hout en steen”, door Harry Bisseling, Henk de Roest en Peet Valstar (red.) (Boekencentrum). Handboek voor sluiting en herbestemming van kerkgebouwen.

”Tienerbijbel”, door Willem de Vink (Benjamin). Bijbelvertellingen voor tieners die de kinderbijbel zijn ontgroeid.

”Terug naar Oude Pekela”, door Margalith Kleijwegt (Balans). De auteur reconstrueert de vermeende misbruikaffaire die 25 jaar geleden in Oude Pekela zou hebben plaatsgehad en beschrijft de nasleep ervan.

”Afghanistan. Ongecensureerd”, door Ton Koene (Lemniscaat). Ton Koene reisde in 2010 en 2011 als freelancefotograaf door Afghanistan. Daar fotografeerde hij gewone mensen en sprak over hun dagelijkse leven.

”Waarom jongeren moorden”, door Peter Langman (Kok). Portret en analyse van jongeren die opzettelijk veel dodelijke slachtoffers maakten, zoals Kars T. en Tristan van der V.

”Bewust koken zonder E-nummers”, door Dinneke van den Dikkenberg (De Banier). Receptenboek bedoeld voor mensen die gezond willen koken zonder schadelijke E-nummers.

”Pamfletten en publieke opinie”, door Roeland Harms (Amsterdam University Press). Dissertatie over gedrukte pamfletten die in de zeventiende eeuw als nieuwe media de publieke opinie vormden.

Oktober

”Lutheranen in de Lage Landen”, door K. G. van Manen (red.) (Boekencentrum). Geschiedenis van de lutheranen in Nederland van 1520 tot 2004.

”De mysterieuze monnik”, door Judith Janssen (Mozaïek). Historisch kinderboek over Luther. Verschijnt in het kader van de (christelijke) Kinderboekenmaand.

”De verdovers”, door Anna Enquist (De Arbeiderspers). Psychotherapeut Dirk de Jong behandelt de student Allard Schuurman en komt in een lastige positie terecht.

”Ik zal wel tot hem gaan…”, door ds. M. A. Kempeneers (De Groot Goudriaan). De troost die oudvaders ervoeren met betrekking tot hun jonggestorven kinderen.

”Alles behalve kennis”, door Harry Kuitert (Ten Have). Omstreden theoloog herschrijft de geschiedenis van de theologie om te laten zien dat theologie alles is behalve kennis van God.

”Pascal als religieus denker”, door Bert Blans, Willem Jan Otten, Ad Peperzak, Arjan Plaisier en Rudi ter Velde (Klement). Bundel opstellen waarin de Franse filosoof Blaise Pascal (1623-1662) als religieus denker wordt geportretteerd.

”De tijd zelf”, door Harry Mulisch (De Bezige Bij). Onvoltooid gebleven roman van de vorig jaar overleden auteur. Marita Mathijsen en Arnold Heumakers brachten de losse delen bijeen en vulden ze aan met dagboekfragmenten van Mulisch.

”De neonazi”, door Damaris Kofmehl (Barnabas). Gebaseerd op het levensverhaal van Nico M., die als neonazi gruwelijke daden pleegde, maar door het contact met een christen tot inkeer komt.

”Goebbels”, door Peter Longerich (De Bezige Bij). Biografie van Joseph Goebbels, minister van Propaganda in Hitlers Derde Rijk.

”Arabische lente”, door Jan Eikelboom (Balans). Ooggetuigeverslag van de revolutiegolf die via Tunesië naar Egypte, Libië, Bahrein en Syrië oversloeg. De auteur is Midden-Oostenjournalist.

”De Arabische revolutie”, door Jef Lambrecht (Van Halewyck). Vlaamse journalist beschrijft de ontwikkelingen in de Arabische wereld waar dit jaar verschillende dictatoriale regimes ten val kwamen.

”Jodenjacht”, door Ad van Liempt en Jan Kompagnie (Balans). Studie over de rol van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog waaruit blijkt dat veel rechercheurs van harte meewerkten aan de opsporing van Joden.

”Verkoren en veracht”, door Antoine Bodar (Balans). Beschouwing over de uitverkiezing van het joodse volk en over de desastreuze gevolgen die de vervangingstheologie in christelijke kring heeft gehad.

”Zestien miljoen Nederlanders”, door Pieter Winsemius (Balans). Oud-minister van VROM en lid van de WRR Pieter Winsemius bezocht in de afgelopen jaren diverse plaatsen in ons land om te onderzoeken hoe het staat met het vertrouwen van de mensen in hun buurt, in hun school en in de overheid.

”Vincent van Gogh”, door Steven Woodward Naifeh en Gregory White Smith (Bert Bakker). Biografie van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Inclusief onthullingen die wereldwijd de voorpagina’s zullen halen, aldus de uitgever.

”Belijden in zevenvoud”, door prof. dr. A. Baars en A. Groothedde (De Banier). Harmonische weergave van zeven protestantse belijdenisgeschriften: de Augsburgse Confessie, de Heidelbergse Catechismus, de Catechismus van Genève, de Westminster Confessie, de Korte Westminster Catechismus, de Nederlandse Geloofsbelijdenis en de Dordtse Leerregels.

”Daar staan we voor”, door P. Schalk (red.) (De Banier). Analyse van thema’s waarmee christenen in de moderne maatschappij te maken hebben en die duidelijke keuzes van hen vragen. Met bijdragen van onder anderen dr. H. van den Belt, dr. R. Seldenrijk en ds. W. Visscher.

”De hunkerende generatie”, door Els van Dijk (De Banier). Studie over de leefwereld van jongeren en over de vraag wat hen werkelijk beweegt. De auteur is directeur van de Evangelische Hogeschool in Amersfoort.

”Onze vorstin”, door Jan van Klinken (De Banier). Interviewbundel waarin protestanten aan het woord komen over koningin Beatrix. Met bijdragen van onder anderen Bas van der Vlies, Menno de Bruyne, André Rouvoet en Jeroen Snel.

”100 jaar Titanic”, door Dirk Musschoot (Lannoo). Reconstructie van de lotgevallen van dertig Belgen en Nederlanders die aan boord van de Titanic waren toen het schip op 14 april 1912 verging.

”Een fatwa op mijn hoofd”, door Joseph Fadelle (Lannoo). Getuigenis van een Iraakse moslim die christen werd en daarvoor een hoge prijs betaalde. Fadelle (een pseudoniem) woont sinds 2001 met zijn gezin in Frankrijk.

”De vlek”, door Willem Jan Otten (Van Oorschot). Roman in verzen over een saxofonist die van de dokter te horen krijgt dat hij een vlek op de longen heeft.

”Het poldermodel”, door Santje Kramer (Contact). Loflied en klaagzang op de Nederlandse vrouw. De auteur interviewde een internationaal gezelschap mannen (en enkele kritische vrouwen) om een portret van de Nederlandse vrouw te schilderen.

”Oorlog of vrede”, door Hamed Abdel-Samad (Contact). Analyse van de Arabische lente en prognose van de toekomst van het Westen die ermee verbonden is.

”De hemel bestaat niet”, door Jannetje Koelewijn (Atlas). NRC-journalist portretteert haar vader, zoon van een gereformeerde politieman. Hij streefde in alles naar het hoogste, maar ziet aan het einde van zijn leven wat hij heeft verloren.

”Gesprekken met Dick Bruna”, door Céline Rutten (Atlas). Portret van de geestelijk vader van Nijntje op basis van tientallen gesprekken die Rutten met hem voerde.

”Barack Obama en Michelle”, door Jodi Kantor (Atlas). Inkijkje in het dagelijkse leven van de Amerikaanse president en zijn echtgenote.

November

”Verraad me niet!” door Tessa de Loo (De Arbeiderspers). Roman over het morele dilemma van de 13-jarige Michiel, die getuige was van het feit dat zijn oudere broer een vriend zo ernstig mishandelde dat hij in coma raakte. Moet hij zijn broer verraden?

”Jongens en vuur”, door Ursula Hegi (De Arbeiderspers). Historische roman over een gezagsgetrouwe docente en haar klas in het Duitsland van vlak voor de Tweede Wereldoorlog.

”Het morele landschap”, door Sam Harris (De Arbeiderspers). Neurowetenschapper en filosoof Harris betoogt dat de wetenschap wel degelijk uitspraken kan doen over normen en waarden en dat dit niet is voorbehouden aan religie.

”Hoed u voor mensen die iets zeker weten”, door Jan Terlouw (Lemniscaat). Oud-politicus en kinderboekenauteur Jan Terlouw blikt terug op zijn leven. Op 13 november wordt hij 80 jaar.

”Lichaam en Geest van Christus”, door dr. A. van de Beek (Meinema). Nieuw deel in de serie ”Over God spreken”, over de theologie van de kerk en de Heilige Geest.

”Vrouw zoekt God”, door Lauren Winner (Kok). Zelfportret van een jonge Amerikaanse vrouw die in haar zoektocht naar de waarheid wordt heen en weer wordt geslingerd tussen jodendom en christendom.

”Verder na verlies”, door dr. Joke E. Korteweg (Kok). Praktisch-pastoraal boek over de manier waarop jongeren het gemis van een familielid of vriend kunnen verwerken. De auteur leidt op het Wartburg College in Rotterdam de gesprekskring van leerlingen in rouw.

”Vrouwen van Babylon”, door Marten Stol (Kok). Hoogleraar assyriologie aan de VU beschrijft de positie van de vrouw in de samenleving van het oude Mesopotamië.

”Een rusteloos genie”, door Leo Damrosch (Ten Have). Biografie van Jean Jacques Rousseau (1712-1778), die bijna 300 jaar geleden werd geboren. De auteur is hoogleraar aan Harvard University.

”Door de glazen deur”, door Aleid Schilder (Ten Have). Autobiografie van de auteur van ”Hulpeloos maar schuldig”, waarin zij een verband legde tussen depressiviteit en bepaalde gereformeerde leerstellingen.

”Amerika versus Bin Laden”, door Geert-Jan Knoops (Balans). Analyse van de invloed en betekenis van terroristenbrein Bin Laden, die op 2 mei door Amerikaanse elitetroepen werd doodgeschoten.

”Nederland en het verhaal van Oranje”, door Coos Huijsen (Balans). Historische studie over de aard en de betekenis van de langdurige band tussen Nederland en de Oranjes. De auteur pleit voor een „republikeins koningschap.”

”Het groene optimisme”, door Wijnand Duyvendak (Bert Bakker). Voormalig GroenLinks-Kamerlid gaat op zoek naar het verhaal achter de aanpak van de klimaatverandering in Nederland in de afgelopen 25 jaar.

”Mijn ontvoering”, door Elly van Rijn (Artemis). Toos van der Valk, de echtgenote van Gerrit van der Valk, werd op 27 november 1982 ontvoerd. Na dertig jaar vertelt ze haar verhaal.

”Huiselijke taferelen”, door Heidi de Mare (VanTilt). Studie over de verbeelding van het huiselijke leven in de gouden eeuw.

”Altijd in beweging”, door Arie Slob (Ark). Persoonlijke beschouwingen van fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer.

”Verzameld werk 7”, door Karel van het Reve (Van Oorschot). Laatste deel van het verzameld werk van essayist Karel van het Reve met publicaties uit de periode 1995 tot 1999.

”Dark Market”, door Misha Glenny (Ambo). Verontrustende reportage over de gevaarlijke kanten van de digitale wereld.

”Beatrix”, door Jutta Chorus (Contact). Portret van koningin Beatrix.

”Ons feilbare denken”, door Daniel Kahneman (Business Contact). Grondlegger van de gedragseconomie en van de gedragsstudies maakt korte metten met het idee van de rationeel calculerende mens.

”Hoe ik mijzelf halveerde”, door Nine Pankras (Nieuw Amsterdam). Persoonlijk verhaal van de auteur, die als student leed aan anorexia maar de ziekte met een gezonde dosis zelfspot te boven kwam.

”Compilé complé”, door Drs. P. (Nijgh en Van Ditmar). Het verzamelde werk van woordkunstenaar Drs. P.

”Gevaarlijke vrouwen”, door Beatrice de Graaf (Boom). Terrorismedeskundige legt tien militante vrouwen onder de loep, van Ulrike Meinhof tot Tanja Nijmeijer.

”Het Lockheed-schandaal”, door Gerard Aalders (Boom). NIOD-medewerker analyseert het Lockheedschandaal, dat in de jaren 1975/1976 aan het licht kwam en waarbij prins Bernhard een centrale rol speelde.

”Het vierde beest”, door Tom Holland (Athenaeum). Wereldprimeur van een kritische studie over het ontstaan van de islam. De auteur is Brits historicus.

December

”De laatste patiënt”, door Mirjam van der Vegt (Mozaïek). Psychologische roman over Ava ter Voorde, die na de dood van haar enige zoon een relatie aanknoopt met een neuroloog op leeftijd.

”Eerst de waarheid, dan de vrede”, door Enny de Bruijn (Boekencentrum). Wetenschappelijke biografie van Jacob Revius (1586-1658).

”Diaconie in beweging”, door Hub Crijns e.a. (Kok). Handboek bedoeld voor mensen die beroepsmatig of wetenschappelijk bij het diaconaat betrokken zijn.

”De Bijbel op de Zuidas”, door Ad van Nieuwpoort en Ruben van Zwieten (Bert Bakker). Twee predikanten die Bijbelcursussen verzorgen op de Zuidas in Amsterdam geven hun visie op de Bijbel en de waarde ervan voor het dagelijkse leven.

”Gedragen door de wind”, door Yvonne Keuls (Anthos). Schrijversprentenboek dat verschijnt ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de schrijfster Yvonne Keuls.

”Rode sneeuw”, door Simone van der Vlugt (Anthos). Historische roman die zich afspeelt tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De rooms-katholieke Lideweij Feelinck krijgt een relatie met de protestant Andries Griffioen.

Januari

”De mytische oom”, door Mariët Meester (De Arbeiderspers). Verhalende non-fictie. De vader van de auteur redde met een stamceltransplantatie het leven van een strengchristelijke oom van Mariët die naar Amerika was geëmigreerd. Meester verdiepte zich in zijn leven.

”Het Nederlandse koningshuis”, door Arnout van Cruyningen (Omniboek). Geactualiseerde uitgave van ”Het Koninklijk Huis der Nederlanden”. Ondertitel: Van Willem I tot Willem IV.

”Onrustig hart”, door Gerda van Wageningen (Omniboek). Honderdste streekroman van Gerda van Wageningen over de komst van een suikerfabriek in Oud-Beijerland die voor veel veranderingen in het dorp zorgt. Met glossy ”Gewoon Gerda”.

”Oscar”, door Jan Siebelink (Bezige Bij). Roman over twee vrienden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn uitgekozen voor een geheime missie naar Londen. Ze komen niet verder dan Duinkerken, waar ze in Duits spervuur belanden.

”De goede mensen”, door Nir Baram (De Bezige Bij). Epische roman over twee geliefden in oorlogstijd.

”Hitlers beul”, door Robert Gerwarth (Balans). Biografie van „de gevaarlijkste man van het Derde Rijk”, Reinhard Heydrich (1904-1942), architect van de Wannsee-conferentie waarop tot de uitroeiing van de Joden werd besloten.

”Hamburgers in het paradijs. Voedsel in tijden van schaarste en overvloed”, door Louise O. Fresco (Bert Bakker). Culturele reis door de geschiedenis en de toekomst van ons voedsel.

”Van zeenomaden tot landmagnaten”, door Piet Emmer en Jos Gommans (Bert Bakker). Nieuw deel in de serie ”Algemene geschiedenis van Nederland” beschrijft de geschiedenis van Nederland overzee tussen 1600 en 1800.

”Bevrijd de psychologie”, door Jan Derksen (Bert Bakker). Klinisch psycholoog en psychotherapeut Derksen veegt de vloer aan met ”amateurbiologen” die de psychologie reduceren tot de studie van observeerbaar gedrag en die het werken met emoties naar het alternatieve circuit laveren.

”Van dorpsplein tot cyberspace”, door Joris van Eijnatten (Bert Bakker). Cultuurgeschiedenis van de communicatie, media en informatie van het stenen tijdperk tot nu toe.

”Soldaten”, door Sönke Neitzel en Harald Welzer (Ambo). Studie over de vraag hoe soldaten in oorlogstijd denken en voelen. Gebaseerd op 150.000 pagina’s letterlijke verslagen van gesprekken tussen gevangengenomen Wehrmachtsoldaten die de geallieerden stiekem afluisterden.

”Moederkerk”, door Jos Palm (Contact). De teloorgang van de Rooms-Katholieke Kerk sinds de jaren zestig, geschetst in een persoonlijk geschiedenisverhaal.

”De Fehrs”, door Arlette Kouwenhoven (Atlas). De geschiedenis van een mennonietenfamilie, nazaten van Nederlandse wederdopers, in het noorden van Mexico.

”Het misdadige brein”, door Antoine de Kom (Querido). Psychiater De Kom voert fictieve gesprekken met de grootste misdadigers uit onze geschiedenis en komt tot de conclusie dat het kwaad in ieder mens zit.

”Late sprookjes”, door Arthur Docters van Leeuwen (Prometheus). Voormalig hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst waagt zich op het terrein van de sprookjesschrijverij.

Februari

”Gereformeerde nesten”, door Rudi Wester (De Arbeiderspers). Verhalende non-fictie over vier meisjes die in de jaren zestig uit verschillende delen van het land komen studeren aan de Vrije Universiteit en vriendinnen voor het leven worden.

”Pleidooi tegen volmaaktheid”, door Michael J. Sandel (Ten Have). Filosoof Sandel (hoogleraar aan Harvard University) ontwikkelt een ethiek voor gentechnologie.

”Joseph Goebbels. De kwade genius van Hitler”, van Karl Christian Lammers (Ad. Donker). Biografie van Joseph Goebbels, minister van Propaganda in Hitlers Derde Rijk.

”Groene filosofie”, door Roger Scruton (Nieuw Amsterdam). Schrijver en filosoof stelt dat mensen milieuproblemen zelf moeten oplossen en dit niet aan de staat moeten overlaten.

Manuscripta (Westergasfabriek, Amsterdam) is zaterdagavond voor het publiek toegankelijk van 20.00 tot 23.00 uur.
www.manuscripta.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer