Internet-tv: web en televisie schuiven verder ineen

BERLIJN – De steeds verdergaande integratie tussen internet en televisie geldt als een van de grote trends op de consumentenelektronicabeurs IFA in Berlijn. Tijdens de beurs, die vrijdag officieel open ging voor publiek, toonden verschillende grote fabrikanten hun internet-tv’s.

2 September 2011 17:13Gewijzigd op 14 November 2020 16:26
Foto Samsung
Foto Samsung

Dankzij laptop, tabletcomputer en smartphone is internet praktisch overal binnen handbereik. Op één belangrijk en veelgebruikt apparaat –de televisie– ontbrak de toegang tot het wereldwijde web echter. Daar komt verandering in: grote fabrikanten als Sony, Samsung en Philips brengen het web naar de televisie.

Internettelevisie richt zich op de –volgens fabrikanten– sterk groeiende behoefte aan geïndividualiseerde content. In plaats van voorgekookte programma’s willen consumenten zelf kiezen wat ze op welk moment bekijken. De combinatie van veelgebruikte online diensten met het comfort van een groot en kwalitatief superieur televisiescherm moet het de gebruiker daarbij zo geriefelijk mogelijk maken.

Zoeken en kijken naar video’s van het populaire YouTube kan zo voortaan vanuit de luie stoel. Met hetzelfde gemak zijn ook de zelf geschoten vakantiefoto’s en –filmpjes naar het grote scherm te brengen. Video-on-demand diensten spelen in op de ontwikkeling door –tegen betaling– speelfilms aan te bieden die via de internet-tv op elk gewenst moment kunnen worden bekeken.

Ook sociale netwerken als Twitter en Facebook ontbreken niet, evenals de veelgebruikte videobeldienst Skype. Via zogenaamde app stores kan de gebruiker talloze extra programma’s downloaden. Uiteraard ontbreekt de ‘gewone’ webbrowser voor het opvragen van internetpagina’s niet.

Belangrijke speler in deze opkomende markt is Google met zijn Google TV. Via dit platform biedt de zoekmachinereus tal van diensten aan, waarbij eigen producten als YouTube en Google Maps uiteraard een prominente plaats innemen. Google werkt daarnaast hard aan het beschikbaar maken van Android-apps via Google TV.

Waar fabrikanten als Samsung nog vasthouden aan hun eigen platforms, bleek in Berlijn dat Sony het op een akkoordje heeft gegooid met Google TV. De Japanse fabrikant integreerde de dienst in zijn televisies, maar consumenten moeten nog even geduld hebben: Google TV is pas vanaf begin volgend jaar beschikbaar in Europa.

Ook Philips timmert aan de weg met internettelevisie. Met zijn Net TV hoopt de Nederlandse fabrikant een open platform te creëren dat voor alle fabrikanten en diensten toegankelijk is. Consumenten zullen dus net als bij smartphones –iOS van Apple of Android van Google– moeten kiezen tussen verschillende platforms.

Overigens is het aanschaffen van een nieuwe televisie geen ‘must’. Diverse fabrikanten komen met apparaten die het internet via een kabeltje naar het tv-scherm brengen.

Fabrikanten doen maar wat graag voorkomen dat internettelevisie de toekomst is. Toch vielen er ook kritische geluiden te beluisteren op de Berlijnse beursvloer. Tijdens een paneldiscussie met analisten van onder meer Time Magazine, Business Week en ABC News werd de vraag opgeworpen in hoeverre consumenten behoefte hebben aan producten als internettelevisie. Volgens een Duitse marktonderzoeker in het panel is een veelgehoorde reactie: “Waarom internet op mijn televisie? Ik heb toch al internet?”

Daarbij komt nog iets: op veel plaatsen ontbreekt het nog aan een stabiele infrastructuur die onbekommerd internetten via de televisie mogelijk maakt. Voor een dergelijke dienst is immers onbeperkte bandbreedte nodig, en die is er simpelweg (nog) niet.

De razendsnelle technologische ontwikkelingen stellen ook voor een ander dilemma: jarenlang wisten reformatorische christenen een dam op te werpen tegen de televisie. Met de verregaande samensmelting tussen internet en tv staat die dam onmiskenbaar op springen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer