Kerk & religie

Ir. Hanekamp (TUA): „Calvijn is hier een groot man”

APELDOORN – Wim Hanekamp ziet nogal wat uitdagingen voor zich. Zoals deze: „Kunnen we in Nederland een goed stuk gereformeerd theologie­onderwijs overeind houden? Waar je dan precies uitkomt, weet ik niet zo goed, maar daar zou ik met ferme wil toch wel mijn best voor willen doen. Het is de moeite waard.”

Jan van ’t Hul
2 September 2011 16:29Gewijzigd op 14 November 2020 16:26
Ir. W. J. A. Hanekamp. Foto RD, André Dorst
Ir. W. J. A. Hanekamp. Foto RD, André Dorst

Ir. W. J. A. Hanekamp is benoemd tot voorzitter van het college van bestuur van de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Hij volgt ir. J. J. Eberwijn op, die deze zomer met pensioen is gegaan. Maandag opent de TUA het academisch jaar, dan zal Hanekamp zich voorstellen aan de ongeveer honderd studenten. De nieuwe bestuursvoorzitter komt uit de agrarische wereld. Hij is programma­maker bij Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen UR), waar hij twee dagen in de week werkzaam blijft. Ooit is hij begonnen in het onderwijs, hij was toen docent varkenshouderij in Dronten, zijn huidige woonplaats.

Hoe raakt iemand uit de agrarische wereld in de theologie verzeild?

„Ik heb altijd genoten van het onder­wijs Daarnaast heb ik ook wat met theologie. Af en toe lees ik in onze kerk te Dronten een preek, en dat doe ik met vreugde. Dat, gevoegd bij mijn management­ervaring, bracht mij naar Apeldoorn. Door mijn bagage kan ik wel wat aan de TUA toe­voegen, denk ik.”

Wat verstaat u onder gereformeerde theologie?

„Theologie waarbij het Woord centraal staat. Daar kun je allerlei dingen omheen leggen, maar het Woord is de basis, de kern, het fundament. Om het met Gezang 1 uit het Liedboek voor de kerken te zeggen: „God heeft het eerste Woord.” En „God heeft het laatste woord.” Mensen kunnen tegenvallen, en je kunt teleurgesteld raken in jezelf en in elkaar, maar Gods Woord geeft altijd houvast en perspectief. Vanuit dat Woord willen we gereformeerde theologie bedrijven en ons reformatorische erfgoed bewaren. Wij zijn geworteld in de Reformatie, dat is ons op het lijf geschreven. Calvijn is hier een groot man.”

Dat staat haaks op de huidige belevingswereld, waarin gevoel 
en emotie de toon aangeven.

„Gevoel brengt op een dwaalspoor. Vandaag voel ik iets, morgen niets. Vandaag sta je op de top van de berg, morgen lig je om. Wij leggen onze hand op de Bijbel. Het kan in ons leven zo zwart niet worden of het wordt weer licht, want wij hebben een God Die trouw is.”

Uw voorganger vond dat de TUA een brede universiteit moet zijn, die er voor heel de kerk is. Hoe breed is dat: heel de kerk?

„We vinden het belangrijk dat studenten die hier studeren straks in de breedte van de Christelijke Gereformeerde Kerken een plek kunnen vinden. We denken in de Christelijke Gereformeerde Kerken niet overal eender over, maar we houden elkaar wel vast. Het is typisch Nederlands om geschillen uit te vergroten om vervolgens uit elkaar te gaan. Dat is de weg van de minste weerstand. Wij blijven elkaar trouw. Daar zit spanning in, maar daar willen wij als TUA wel een bijdrage aan leveren. Binnen­kort kunnen we het ons in Nederland, en ik denk in heel West-Europa, niet langer veroor­loven om maar te blijven benadrukken wat ons scheidt. We moeten op zoek naar wat ons bindt.”

De universiteit wil graag een verbindende factor zijn.

„Op een predikantenconferentie komen hier de uitersten bij elkaar, een predikant in driedelig zwart, en een dominee in een paarse trui. We vinden elkaar in de essentie, het geloof in Jezus Christus en Die gekruisigd. Wie daarbij wil aan­haken, is hartelijk welkom.”

Iedereen die theologie wil studeren, kan in Apeldoorn terecht, zegt Hanekamp. „De TUA is bestuurlijk verbonden aan de Christelijke Gereformeerde Kerken, maar hier komen ook mensen uit de Protestantse Kerk, de Hersteld Hervormde Kerk, de Gereformeerde Gemeenten en de Nederlands Gereformeerde Kerken. En er zijn nog meer kerken met ”gereformeerd” in hun naam. We leiden niet alleen op tot het ambt van predikant, want je kunt bijvoorbeeld ook de zending in, missionair werk gaan doen of godsdienstonderwijs gaan geven.”

De TUA bezint zich op samen­werking met de Theologische Universiteit (Broederweg) te Kampen. Hoe verwant zijn beide instellingen?

„We zijn even groot. We hebben beide een link met de kerk, zij met de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, wij met de Christelijke Gereformeerde Kerken. In beide kerken is een predikantentekort. We doen al langere tijd een aantal dingen samen, zoals gezamenlijk onderzoek. Het verkennen van verdere samenwerking is een opdracht geweest van de beide synodes. Tien jaar geleden hadden we niet voor mogelijk gehouden wat er inmiddels op dit vlak is gebeurd. Kampen ligt qua theologische uitgangspunten erg dicht tegen ons aan. We zijn niet in alles gelijk, want er blijven cultuur­verschillen. De tongval is anders, zeg maar. Maar Kampen en Apeldoorn zijn nauw aan elkaar verwant. Daarom richten we ons beide op de toekomst van gereformeerde theologie.”

Recent had de TUA een huis­vestingsprobleem.

„De TUA groeide inderdaad bijna uit haar jasje, maar zoals het er nu uitziet, redden we het. Huis­vesting is nu niet ons grootste zorg. We richten ons liever op de vraag hoe we in Nederland de toekomst van de gereformeerde theologie veilig kunnen stellen.”


Hanekamp

Wim Hanekamp (1955) studeerde aan de Landbouwuniversiteit te Wageningen, doceerde vervolgens aan de Christelijke Agrarische Hoge­school in Dronten en maakte later de overstap naar het veehouderij­praktijkonderzoek. Managementervaring deed hij op binnen Wageningen UR. Per 1 augustus is Hane­kamp benoemd tot voorzitter van het 
college van bestuur 
van de Theologische 
Universiteit in Apeldoorn. Twee dagen per week blijft hij in Wageningen actief als programmamanager. Binnen de christelijke gereformeerde kerk te Dronten was Hanekamp actief als kerkenraadslid, binnen het jeugdwerk en bij kerkbouw. Hij is secretaris van het bestuur van het CDA Flevoland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer