Opinie

Commentaar: Aannemer moet transparant zijn over meerwerk

Kan het nog net wel? Of kan het net niet meer? Dat is vaak de cruciale vraag voor mensen die een nieuw huis kopen. Velen nemen de beslissing om te kopen na eindeloos rekenwerk en gaan daarbij vaak tot het randje. Menig huizenkoper moet achteraf bekennen dat hij eigenlijk te grote risico’s nam toen hij zijn handtekening zette.

1 September 2011 11:56Gewijzigd op 14 November 2020 16:24

Een gevaarlijk punt is de post meerwerk. Die kan bij oplevering van een nieuwbouwhuis nogal eens voor onaangename verrassingen zorgen. Het gaat om de extra werkzaamheden die een aannemer op verzoek van de koper moet doen.

Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat een aanzienlijke groep aannemers de huizen­kopers onredelijk behandelt door exorbitante bedragen te vragen voor het meerwerk. Andere bouwers leveren het huis zo kaal op dat het bij het overhandigen van de sleutel feitelijk nog onbewoonbaar is.

Weliswaar biedt het thans geldende bouwbesluit ruimte om een huis heel kaal op te leveren, maar ieder wel­denkend mens kan zich afvragen of het redelijk is dat bijvoorbeeld het installeren van toiletpotten tot meerwerk moet worden gerekend. Zo’n basisvoorziening zou bij de prijs inbegrepen moeten zijn.

Natuurlijk kan men stellen dat de aanstaande huizenbezitter voor de defi­nitieve koop goed moet nagaan wat er wel en wat er niet bij de oplevering geboden wordt. Maar er zijn ook zaken die naar redelijkheid en billijkheid verwacht mogen worden.

Een belangrijke grief van de VEH is dat er grote onduidelijkheid bestaat over de tarieven. Er blijkt vaak een fors verschil tussen de ene en de andere aannemer, waarbij de koper nauwelijks de mogelijkheid heeft om de goedkoopste te kiezen. Feitelijk is hij er immers toe veroordeeld om het meerwerk te laten uitvoeren door de bouwer van het huis. Er zijn maar weinig bouwers die het afwerken van een huis dat een ander heeft gebouwd willen overnemen.

Daar komt bij dat veelal de prijslijst voor het meerwerk pas op tafel komt als de handtekening al is gezet en de koper dus niet meer terug kan. Zo dreigt een aankoop die nog net kan, door het meerwerk een ondraaglijke last te worden.

Natuurlijk gaat het niet aan om op grond van de VEH-onderzoek alle bouwers van kwade trouw te betichten. Aannemers bouwen momenteel tegen minimale prijzen, en juist het meerwerk is voor hen de uitgelezen mogelijkheid om nog iets te verdienen aan een huis. Dat hoeft helemaal niet discutabel te zijn, mits er bij de koper volstrekte helderheid is wat de prijzen zijn en deze ook voorafgaand aan het sluiten van de koopovereenkomst glashelder zijn. Daarbij doen bouwondernemingen er goed aan ook duidelijkheid te geven over het punt wat zij wel en wat zij niet tot het meerwerk rekenen. De een verandert de draairichting van een deur gratis, de ander rekent daar een fors bedrag voor. De koper kan op die manier bewaard worden voor onverwachte extra kosten.

De aanstaande huizenbezitter moet in zijn afweging een reëel beeld kunnen krijgen van de extra kosten die hem nog te wachten staan.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer