Buitenland

Westen geeft geld Gaddafi aan nieuwe bewind

TRIPOLI (ANP) – De val van kolonel Muammar Gaddafi is voor Europese landen aanleiding om zijn bevroren tegoeden beschikbaar te stellen voor de nieuwe machthebbers in Libië. Het gaat om miljarden euro’s.

1 September 2011 07:14Gewijzigd op 14 November 2020 16:24
Sarkozy. Foto EPA
Sarkozy. Foto EPA

Het meeste geld moet uit Frankrijk komen: 1,5 miljard euro. Het land heeft de VN-Veiligheidsraad toestemming gevraagd om de tegoeden bij Franse banken vrij te geven. In totaal had Frankrijk circa 8 miljard euro aan Libische tegoeden bevroren, waarvan enkele honderden miljoenen eerder deze maand al werden vrijgegeven.

Groot-Brittannië kreeg dinsdag van de Veiligheidsraad al toestemming om ruim 1 miljard euro vrij te geven. De VS kregen vorige week voor eenzelfde bedrag toestemming. Andere betalers zijn Italië (500 miljoen euro) en Spanje (16 miljoen euro). Nederland gaf eerder deze maand 100 miljoen euro vrij.

De Europese Unie wil mogelijk vrijdag ook de sancties tegen onder meer oliebedrijven en havens in Libië versoepelen. Daarmee hoopt de EU de economie in het land weer op gang te brengen. Een hoge delegatie van de EU arriveerde woensdagavond in Tripoli voor gesprekken met leden van de Nationale Overgangsraad (NTC), de nieuwe, voorlopige regering.

Donderdag is er in Parijs een internationale top over de toekomst van Libië. Alle landen die meedoen aan de militaire missie in Libië zijn aanwezig. Ook China en Rusland zullen de top bijwonen. Beide landen waren gekant tegen de militaire aanval en weigeren vooralsnog de nieuwe machthebbers te erkennen. Wel hebben ze grote economische belangen in Libië en willen ze invloed uitoefenen op de wederopbouw.

De tweede zoon van Gaddafi, Saif al-Islam Gaddafi, heeft woensdag oorlogszuchtige taal uitgeslagen. Hij zei in een audiotape die werd uitgezonden door de Syrische televisiezender al-Rai dat de strijd in Libië gewoon doorgaat.

Hij zei dat 20.000 jongeren klaarstaan om het laatste Gaddafi-bolwerk, de kuststad Sirte, te verdedigen. Saif al-Islam houdt zich naar eigen zeggen in de buurt van Tripoli schuil. Hij zei tegen al-Rai dat het goed gaat met zijn vader.

Ook de derde zoon van Gaddafi, Saadi, liet woensdagavond van zich horen, maar op een heel andere, meer verzoenende manier dan zijn broer. De Arabische nieuwszender al-Arabiya meldde dat hij een commandant van de strijdmacht van de Nationale Overgangsraad (NTC) telefonisch heeft verzocht om onderhandelingen om het bloedvergieten in het land te stoppen.

De commandant zei woensdagavond dat hij Saadi in het telefoongesprek heeft beloofd dat hij rechtvaardig zal worden behandeld als hij zich overgeeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer