Onderwijs & opvoeding

Een op de vijf pabo’ers Driestar is jongen

GOUDA – De Driestar Hogeschool start het nieuwe cursusjaar met 225 nieuwe voltijds pabo-studenten, waaronder 40 jongens, zo’n 20 procent. „We zullen extra zuinig op jullie zijn”, aldus opleidingsmanager C. J. B. Ritmeester.

Van onze verslaggever
30 August 2011 21:57Gewijzigd op 14 November 2020 16:23

De Driestar Hogeschool opende dinsdagmiddag het nieuwe schooljaar in de monumentale St. Janskerk in Gouda. De vierjarige opleiding telt dit jaar in totaal 852 voltijds en 74 deeltijd studenten.

De hogeschool uit Gouda biedt voor de tweede keer een International Class aan. De studenten hiervoor, afkomstig uit Nederland, Bangladesh, Burkino Faso, China, Nicaragua en Roemenië, krijgen christelijke pedagogiek in internationaal perspectief.

De hogeschool werkt aan een optimalisering van het onderwijsprogramma, zodat deze nog meer aansluit bij de actualiteit. De Driestar Hogeschool breidt verder structureel uit met rekenen, Nederlands, aardrijkskunde en geschiedenis om de basisvaardigheden van de leraar te versterken.

Ritmeester verklaarde dankbaar te zijn dat opnieuw zo’n grote gemotiveerde groep jonge mensen kiest voor het „prachtige beroep” van meester of juf. „Heb je je gerealiseerd dat je geroepen bent voor een beroep waarin je kinderen met je daden en woorden, in die volgorde, iets mag laten zien van de grootsheid van Koning Jezus? Dat de Koning van de Kerk je vandaag roept om onder Zijn zegen een bijdrage te mogen leveren aan de komst van Zijn Koninkrijk?”

Ritmeester wees erop dat de „vanzelfsprekendheid” van het christelijk onderwijs eraan gaat. „Als je om je heen kijkt, kun je de moed verliezen.” Hij citeerde echter ook uit de afscheidswoorden van Jezus. „Ik ben met u.”

Voorzitter L. N. Rottier van het College van Bestuur hield een lezing over ”Do hard things”, naar aanleiding van een gelijknamig boek van de Amerikaanse tweeling Alex en Brett Harris. De twee roepen tieners op meer verantwoordelijkheid te nemen.

Rottier merkte op dat jongeren echter „niet zo gemakkelijk” meer ergens voor gaan. „Ze vinden het snel te veel.” Volgens Rottier is het een Bijbelse opdracht onze tijd nuttig te gebruiken. „Doe moeilijke dingen, werk hard en zet je in. Ons leven is geen doorlopende vakantie waarin we kunnen doen wat we willen. Onze tijd is kostbaar. Het is genadetijd.”

Rottier riep de studenten op elke dag een half uur uit te trekken om zo’n vier hoofdstukken uit de Bijbel te lezen en daarmee in een jaar tijd de hele Bijbel door te lezen. „Dat levert veel inzicht en Bijbelkennis op waar je heel je leven plezier aan zult beleven. Maar vooral ook omdat je elke dag door Gods Woord wordt gevormd in je denken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer