Cultuur & boeken

Indrukwekkende roman over slavernij in Amerika

Onder de titel ”Een naam om trots op te zijn” is de eerste roman van de Amerikaanse schrijfster Cathy Gohlke vertaald. Gohlkes fascinatie voor de Ondergrondse Spoorweg, de geheime routes waarlangs de slaven in de 19e eeuw naar het vrije noorden vluchtten, heeft geleid tot een indrukwekkende roman. Het boek is geschreven vanuit een bijzonder perspectief, namelijk dat van de 13-jarige Robert.

Anne-Minke Hakvoort
29 August 2011 12:57Gewijzigd op 14 November 2020 16:21

Robert Leslie Glover en William Henry zijn boezemvrienden. Groter verschil is echter nauwelijks denkbaar. Robert is blank en vrij, William zwart en onderdrukt. Pas in 1859, als Robert 13 jaar is, ontdekt hij de betekenis van dit verschil. In dat jaar wordt hij geconfronteerd met het feit dat zijn opa slaven houdt en ziet hij met eigen ogen de weerzinwekkende praktijken van opzichter Slocum. De tweespalt in zijn familie dwingt hem om zelf zijn standpunt te bepalen: hebben slaven recht op vrijheid of zijn slaven zielloze eigendommen van blanken? Zijn keus zal de rest van zijn leven bepalen.

”Een naam om trots op te zijn” is de weergave van de gedachten en belevenissen van een tiener, op weg naar de volwassenheid. De sfeervolle beschrijving van de historische context, de fijngevoelige woordkeus en het taalgebruik maken dat het boek zich onderscheidt van de vele romans die zich eveneens in deze tijd afspelen.

In 2007 is deze roman bekroond met de Christy Award Young Adults, en terecht. De roman verdient het om gelezen te worden, ook door tieners, zodat de diepe betekenis van vriendschap en vrijheid ook in ons leven gestalte krijgt.


Boekgegevens

”Een naam om trots op te zijn”, door Cathy Gohlke; uitg. Van Wijnen, Franeker, 2011; ISBN 978 90 5194 412 9; 279 blz.; € 19,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer