Binnenland

Aboutaleb 2,5 jaar burgemeester Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) – De waarheid ligt op straat voor de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dat is de cultuur die hij iedere dag uitdraagt op het stadhuis aan de Coolsingel. Daarom bestookt hij ambtenaren met kattebelletjes na gesprekken met inwoners. Dat is Aboutaleb aan het werk als burgemeester van Rotterdam.

29 August 2011 08:04Gewijzigd op 14 November 2020 16:21
Aboutaleb. Foto ANP
Aboutaleb. Foto ANP

De PvdA’ er is 2,5 jaar burgemeester van de Maasstad en viert maandag zijn 50-jarige verjaardag. In een interview met het ANP vertelt hij over zijn manier van besturen, passend in een cultuur die terrein wint in veel andere gemeenten.

Burgers worden op allerlei manieren steeds meer betrokken bij de ontwikkeling van hun dorp of stad, constateren onderzoekers na bestudering van verscheidene collegeprogramma’s, meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het Rotterdamse college wil meer de regisseur van de stad zijn en minder de ontwikkelaar. Dus worden burgers uitgenodigd met ideeën te komen.

En weer is daar een briefje van de burgemeester met een idee van de straat. Geen notitie of lijvig onderzoeksrapport voordat ideeën werkelijkheid worden, maar een kladje kan soms voldoende zijn, weet Aboutaleb. „Je moet vermijden dat je de stad van papieren notities gaat besturen. Papier ademt niet, verrekt geen spier en heeft geen ziel. Papier is hooguit een hulpmiddel om ergens te komen.”

Zijn filosofie om de rijkdom van de straat te halen, is niet zo ingewikkeld: „Wij kunnen een euro met elkaar ruilen, maar dan hebben we nog steeds allebei een euro. Als we beiden een idee uitwisselen, worden we echt wijzer.” Hij heeft tal van voorbeelden van ideeën van inwoners, die in het stadhuis leidde tot wijziging van beleid.

Zo schreef iemand een brief naar Aboutaleb waarin hij stelde teleurgesteld te zijn dat hij na diefstal van zijn paspoort ook een boete van 45 euro moest betalen. „Die regeling was er vooral voor mensen die slordig met hun paspoort omgaan; het in de was laten zitten of verliezen. Maar hier moet je de redelijkheid van inzien. Die regeling hebben we aangepast. Dat kost ons 20.000 euro per jaar.”

Andersom verwacht Aboutaleb ook wat van de Rotterdammers zelf. „Als ik met de politie en andere dienstverleners op bewonersavonden afspraken maak, zorg ik er altijd voor dat de bewoners van de tien afspraken er zelf minimaal twee moeten nakomen. Als ik dan later terugkom om over de voortgang te praten, spreek ik de bewoners ook aan op wat zij zelf hebben gedaan.”

Meer macht aan de burger is niet het gevolg van noodzakelijke bezuinigingen, verzekert Aboutaleb. „De filosofie dat de elite, het bestuur, wel weet wat goed is voor de burgers is aan het omslaan. Wij kunnen als gemeente de regisseur zijn van ideeën, maar hoeven er niet per se de eigenaar van te zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer