Bacterie redt middeleeuwse Italiaanse fresco’s
ROME (RTR) - Italiaanse kunstrestaurateurs die proberen een van ’s werelds grootste series middeleeuwse fresco’s te redden, worden daarbij geholpen door een gekweekte hongerige bacterie.Een lijmsoort die was gebruikt bij een eerdere, klungelige restauratiepoging, vertroebelde een van de schilderingen uit de veertiende en vijftiende eeuw van de Camposanto, de begraafplaats in Pisa. Wetenschappers lieten er een bacterie op los, de zogeheten pseudomonas stutzeri. Het resultaat was spectaculair.
„De bacterie heeft ons echt gered”, zei Clara Baracchini, het hoofd cultuur van de Toscaanse stad, woensdag. „Die heeft een probleem opgelost waar we al heel lang mee worstelden.”
De 1500 vierkante meter tellende muurschilderingen van Spinello Aretino waren bijna verwoest in de Tweede Wereldoorlog. Ze werdden verder beschadigd door knoeiers die hadden geprobeerd ze te restaureren. Daarbij werden de schilderingen van de muren losgemaakt en op doeken gelijmd.
De organische lijm werd steeds harder en donkerder, tastte de kleuren aan en was niet weg te krijgen. Pogingen de lijm met chemische middelen op te lossen deden de fresco’s ook geen goed. De bacterie had echter binnen tien uur 80 procent van de lijm weggewerkt en de kleurige uitdossing van de engelen en de heilige Efisius tevoorschijn gehaald, zoals Aretino die had geschilderd.
De autoriteiten in Pisa zijn van plan de fresco’s op hun oorspronkelijke plaats te hangen en ze volgend jaar aan het publiek te tonen.