Ethiopian Observer bericht over voedselcrisis in Nederland
Het is augustus 2012. Een selectie van berichten over Nederland die de afgelopen tijd op de buitenlandpagina van de Ethiopian Observer verschenen:
(11 oktober 2011). De Nederlandse horecasector verkeert in zwaar weer. Juist klanten die maar sporadisch uit eten gaan en voor wie duurdere gelegenheden onbetaalbaar zijn, laten het afweten. Vooral doorsneerestaurants moeten het daardoor ontgelden en sluiten hun deuren. Was deze trend in 2009 al zichtbaar, door de crisis van de laatste maanden is alles in een stroomversnelling geraakt. Een belrondje van het Nederlandse persbureau ANP langs toprestaurants laat zien dat zij zich vooralsnog niet ongerust maken. „Crisis of geen crisis, de happy few komen toch wel”, aldus de chefkok van de bekende topkeuken De Librije in provinciestad Zwolle.
(2 december 2011). „Nooit geweten dat mijn boekje nog eens zo veel herdrukken zou beleven”, zo liet diëtiste Bakermans het Nederlandse persbureau ANP weten. Haar uitgave ”Gezond eten voor weinig geld”, uitgebracht in 2004, is momenteel niet aan te slepen. „Veel mensen kennen de verborgen kracht van basisingrediënten niet eens. Elke dag een zakje sausmix en kant-en-klaar vlees, dat gaat de meeste mensen aardig af. Maar eenvoudig met aardappels, kapucijners, wat uien en appels (typisch Nederlandse landbouwproducten) een goedkope, maar stevige en gezonde maaltijd maken, dat kunnen de meeste mensen niet meer.” Bakermans schreef het boekje destijds voor mensen die bewust hun leefstijl willen veranderen zonder dat hun dat meer zou kosten. Nu echter zien mensen zich gedwongen om zo gezond mogelijk te koken voor zo weinig mogelijk geld. Bakermans: „Natuurlijk gaat dat van au, mensen ervaren het toch als een stap terug.”
(28 februari 2012). De voedsel- en brandstofcrisis die op dit moment woedt, blijkt in Nederland onverwachte bijeffecten te hebben. Nu de literprijs van benzine medio januari een nieuw record brak van 2,92 euro (ongeveer 70 Ethiopische birr) kijken mensen steeds kritischer of ze de weg nog wel op moeten. Nederlandse werknemers moeten nu ook verplicht twee dagen per week op hun computer thuiswerken. Onderzoeksbureau RIVM heeft vastgesteld dat de luchtkwaliteit in en rond de vier grootste Nederlandse steden aanzienlijk is verbeterd. Automobielvereniging ANWB constateert sterk afnemende files. In plaats van het gemiddelde van 200 kilometer file op een doordeweekse dag blijft de teller nu steken op 80 kilometer.
(15 april 2012). In Crooswijk, een arme wijk in de Nederlandse havenstad Rotterdam, is vanwege de enorme stijging van de vleesprijzen sinds december de vleesconsumptie drastisch gedaald. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerd onderzoek van het Nibud. Vooral bij gezinnen die van de overheid een uitkering krijgen, komen de prijsstijgingen hard aan. „Tot voor kort aten we elke week een paar keer vlees, maar we kunnen het ons nu hooguit eens per maand veroorloven”, zegt Sandra Luitjens, alleenstaande moeder van drie kinderen. De publieke gezondheidszorg in Rotterdam maakte zich al langer zorgen over de groeiachterstand van Crooswijkse kinderen, maar de situatie verslechtert nu snel. Men bekijkt of goedkopere vleesvervangers en staaltabletten het groeiende tekort aan eiwitten en ijzer kunnen compenseren.
(17 augustus 2012). In het Zuid-Nederlandse dorpje IJzendijke is in het holst van de nacht een graantransport naar buurland België onderschept. Via een weinig gebruikte binnenweg probeerden de transporteurs aan de mobiele grenscontroles te ontsnappen. Vanwege het voorval zullen de mobiele grenscontroles geïntensiveerd worden. Het exportverbod op graan is sinds 1 april van kracht, vanwege toenemende graantekorten in Nederland. Tegenvallende oogsten in voorgaande jaren, aanhoudende droogte en speculaties door handelaren op de internationale graanmarkten noodzaken tot deze drastische maatregelen. Door graan naar België te smokkelen en het daar voor een hogere prijs te verkopen, hopen Nederlandse boeren hun inkomen op peil te houden.
De auteur is politiek adviseur bij Woord en Daad. Reageren aan scribent? gedachtegoed@refdag.nl