NVJ bezorgd over kwetsbare omroepen
Onderzoeksbureau McKinsey ontkent de door de politiek vastgestelde taak van de omroep met de suggestie fors te bezuinigen op kwestbare onderdelen van het publieke bestel. Hier worden Radio 747 en de Wereldomroep het slachtoffer van. Dat stelde de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) woensdag.
De NVJ reageert met die uitlatingen op het rapport waarin McKinsey concludeert dat de publieke omroep 60 tot 100 miljoen euro per jaar kan besparen door efficiënter te werken. Het stuk is opgesteld in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W) wegens de bezuinigingen die de overheid de omroep heeft opgelegd.
„Met name de kwestbare onderdelen van het publieke bestel als Radio 747 en de Wereldomroep worden in de adviezen het slachtoffer van de bezuinigingsslag”, aldus een woordvoerder van de NVJ. „Met deze suggesties lijkt McKinsey de door de politiek vastgestelde taak, die deze onderdelen van de omroep vervullen, te ontkennen. Wezenlijke programma-inhoudelijke onderdelen van het publieke bestel worden hiermee bij het grofvuil gezet en er wordt grote onzekerheid gecreëerd voor de daar werkzame programamakers.”
Volgens de NVJ heeft het onderzoeksbureau in het rapport te weinig aandacht voor de programmamakers van de publieke omroep. „Bij de presentatie van het stuk bleek dat McKinsey in zijn adviezen volstrekt voorbij is gegaan aan de rol van de programmamakers, die toch de kern zijn van de publieke omroep”, aldus de woordvoerder. „Er blijkt nergens uit dat zij met deze groep medewerkers hebben gesproken of aan hen suggesties hebben gevraagd.” De vereniging roept de raad van bestuur van de omroep op een conferentie voor de programamakers te beleggen zodat deze personeelsleden alsnog hun zegje kunnen doen.
Ook de in het rapport beschreven bezuinigingen op de loonkosten van omroepmedewerkers kunnen niet op bijval van de NVJ rekenen. „ Er worden, op zeer slecht gefundeerde basis, bezuinigingen op de loonkosten voorgesteld, daar waar recente onafhankelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de CAO-lonen bij de omroep bepaald niet hoog zijn, in vergelijking met relevante andere mediasectoren”, aldus de NVJ.