Kerk & religie

Burgemeester poogt kerk te weren in Indonesië

BOGOR – De burgemeester van de stad Bogor in West-Java probeert kerken te weren in straten met islamitische namen. Volgens Indonesische christenen is het het zoveelste voorbeeld van intolerantie jegens hen in het grootste moslimland ter wereld.

Van onze correspondent
25 August 2011 11:37Gewijzigd op 14 November 2020 16:19
Christenen krijgen het steeds moeilijker in Indonesië. Foto EPA
Christenen krijgen het steeds moeilijker in Indonesië. Foto EPA

De Taman Yasminkerk had in 2008 in Bogor moeten worden geopend, maar buurtbewoners protesteerden omdat de vergunning volgens hen illegaal was.

Hoewel het hooggerechtshof in december de kant van de kerk koos, weigerde burgemeester Diani Budiarto toestemming te verlenen. Hij zei dat hij een wettelijke regel wil invoeren die het illegaal maakt om kerken te openen in straten met islamitische namen.

De leden van de Taman Yas­minkerk houden al drie jaar elke week diensten op de stoep voor hun afgesloten gebouw, aldus Bona Singalingging, woordvoerder van de kerk.

Hij noemde het voorstel van de burgemeester onderdeel van een „gevaarlijke” trend. Andere christenen noemen het optreden van de burgemeester het zoveelste voorbeeld van groeiende religieuze intolerantie.

De overheid heeft weliswaar de oorlog verklaard aan terroristen, maar moslimextremisten wordt nog steeds geen strobreed in de weg gelegd, zo weten veel religieuze minderheden te vertellen. De geloofsvrijheid van christenen staat steeds meer onder druk.

Het gezaghebbende Amerikaanse onderzoeksinstituut The Pew Forum deelde Indonesië onlangs in bij Irak, Pakistan, Afghanistan, Somalië en Nigeria als landen met de hoogste sociale vijandelijkheden en overheidsbeperkingen voor religieuze minderheden.

Een belangrijk voorbeeld van de verharding in Indonesië was de lage celstraf voor twaalf verdachten die drie leden van de moslimsekte Ahmadiyah in West-Java afgelopen februari doodsloegen. Terwijl de openbare aanklagers zeven maanden celstraf eisten, kregen de daders ieder minder dan zes maanden. Volgens sommigen zijn de aanklagers en rechters geïntimideerd door het grote aantal moslimdemonstranten dat bij de rechtbank aanwezig was.

Niet alleen in West-Java lopen de spanningen op. In de Sumatraanse provincie Riau werden begin deze maand drie kerken in de as gelegd, mogelijk door moslimextremisten vanuit andere delen van Indonesië.

Volgens het Setara-instituut voor mensenrechten hebben dit jaar al zeker honderd gevallen van religieus geweld en intolerantie plaatsgehad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer