Onderwijs & opvoeding

Zeven scholen experimenteren met lestijden

DEN HAAG (ANP) – Zeven basisscholen experimenteren de komende jaren met flexibele onderwijstijden. Dat heeft het ministerie van Onderwijs donderdag bekendgemaakt.

25 August 2011 11:36Gewijzigd op 14 November 2020 16:19
Foto ANP
Foto ANP

De zeven scholen doen mee aan een driejarig experiment, dat dit schooljaar begint. In overleg met het onderwijspersoneel, ouders en kinderopvanginstellingen kunnen de lessen en vakanties flexibel worden verdeeld over het schooljaar, zodat dit „past bij de wensen van deze tijd”. Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) wil de resultaten van de proef gebruiken bij vernieuwing van regels over de onderwijstijd.

Eind vorig jaar kondigde Van Bijsterveldt al aan dat ze basisscholen de ruimte wil bieden om te experimenteren met flexibele onderwijstijd, waardoor ook vaker tijdens de zomerperiode wordt lesgegeven waardoor die vakantie korter wordt. Volgens haar kan maatwerk een positieve bijdrage leveren aan een betere aansluiting tussen onderwijs en kinderopvang, zorgen voor meer rust en regelmaat op de dag en leerkrachten meer ruimte geven hun tijd goed te benutten.

Dit voorjaar stelde de minister de proef open voor in totaal tien scholen. Vanaf 1 augustus volgend jaar kunnen zich alsnog drie basisscholen melden om mee te doen. De huidige zeven scholen zijn: Laterna Magica in Amsterdam, De Sterrenschool te Apeldoorn, De Parapluschool in Ede, Bikube te Hoofddorp, De Casaschool te Pijnacker, De School te Zandvoort en De Sterrenschool te Zevenaar.

De scholen die aan de proef meedoen, moeten zich aan de wettelijk vastgelegde minimale onderwijstijd houden (7520 uur in de acht jaar dat kinderen op basisschool zitten). Ook moet de onderwijstijd evenwichtig over de dagen en het jaar worden verdeeld.

Onderwijsorganisaties zoals vakbond AOb, werkgeversorganisatie PO-raad en oudervereniging NKO lieten eerder al weten erg te spreken te zijn over het plan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer