Gereformeerd Appèl zoekt verbreding
AMERSFOORT – Er moet een „brede gebedsbeweging” komen van kerkleden die hun verdriet en pijn over de kerkelijke verdeeldheid in Nederland met elkaar delen, schuld belijden en samen bidden voor predikanten en synodes.
Gebedsweging het Gereformeerd Appèl roept daartoe op in de aanloop naar de twintigste gebedsbijeenkomst, op 3 september in Amersfoort. Het Gereformeerd Appèl is een beweging van leden uit de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Nederlands Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt die het gebed om eenheid onder christenen wil bevorderen.
De ernst van de kerkelijke verdeeldheid, het besef van schuld en het verlangen naar herstel vormden in 1992 de reden om de beweging op te richten. „De Christelijke Gereformeerde Kerken, de Nederlands Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt waren op dat moment op landelijk niveau al met elkaar in gesprek. Er waren toen ongeveer twintig gemeenten die samensprekingen voerden. Nu, twintig jaar later, zijn dat er meer dan honderd”, aldus een persbericht dat is ondertekend door werkgroepvoorzitter K. van Breugel.
Hij concludeert dat er „geweldig veel” is gebeurd. „De landelijke samensprekingen hebben dan nog niet gebracht wat velen er van hadden gehoopt, maar plaatselijk is soms veel meer bereikt dan men had durven verwachten.”
De beweging hoopt nu op een „breed Gereformeerd Appèl”, waaraan ook christenen uit andere kerkverbanden deelnemen. „Een brede gebedsbeweging, waarin broeders en zusters hun verdriet en pijn over de verdeeldheid delen, waar de schuld die wij tegenover elkaar en tegenover de Heere hebben, belijden, waar wordt gebeden voor leiders, predikanten, deputaten en synodes die zoeken naar wegen om elkaar daadwerkelijk tot een hand en een voet te zijn.”
Zou er anno 2011, vraagt het Gereformeerd Appèl zich af, niet opnieuw een groep mensen kunnen opstaan, uit het midden van meer gereformeerde kerken dan alleen de CGK, GKV en NGK? „Zou dat ook niet passen bij het besluit van de synode van de CGK om de contacten met de Hersteld Hervormde Kerk (HHK), de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland en de Gereformeerde Gemeenten voort te zetten? Zou het ook niet passen bij het besluit van de GKV om de contacten met de HHK te continueren, zo mogelijk samen met de CGK, en de participatie binnen het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte te versterken?”
Sprekers op de gebedsbijeenkomst van 3 september zijn prof. dr. R. Kuiper, prof. dr. E. Schuurman, M. Vogelaar MSc, drs. I. A. Kole en prof. dr. W. van ’t Spijker.