Economie

DNB ziet steeds minder geld rollen

In de Nederlandse economie gaat op diverse fronten minder geld rond. Uit het jongste Statistisch Bulletin van De Nederlandsche Bank (DNB), dat woensdag is gepubliceerd, blijkt dat beleggers en bedrijven het in de eerste drie maanden van dit jaar zuiniger aan hebben gedaan.

ANP
25 June 2003 12:58Gewijzigd op 14 November 2020 00:24

Vooral de bedragen die Nederlandse bedrijven in het buitenland steken, zijn beduidend kleiner geworden. De directe investeringen over de grens bedroegen in het eerste kwartaal 6 miljard euro. Dat is 41 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De investeringen van buitenlandse bedrijven in de Nederlandse economie bleven wel op peil, aldus DNB.

Bedrijven uit Nederland hebben onder de streep zelfs 1 miljard euro gedesinvesteerd in de Verenigde Staten. Volgens DNB is dat grotendeels te wijten aan het gunstige klimaat in Amerika om geld op te halen. Dochterbedrijven in de VS worden daarom gebruikt om tegen de lage rente geld te lenen, dat vervolgens wordt doorgeschoven naar het moederbedrijf in Nederland.

Dat bedrijven al langere tijd terughoudend omgaan met investeringen in Duitsland, ligt volgens de centrale bank aan de kwakkelende economie daar. In het eerste kwartaal vloeide 0,7 miljard euro naar Duitsland, hetgeen DNB als „erg laag” bestempelt.

Weinig enthousiasme was er in het eerste kwartaal ook te bespeuren bij beleggers in aandelen. Per saldo werd er 100 miljoen euro uit aandelenfondsen gehaald, terwijl beleggers in dezelfde periode vorig jaar nog 0,6 miljard euro in aandelen stopten.

In totaal werd 1 miljard euro naar beleggingsinstellingen gebracht. Dat betekent een stijging, want in de eerste maanden van 2002 ontvingen de instellingen 0,7 miljard euro. Volgens DNB wordt een substantieel deel van het geld ingebracht door institutionele beleggers.

Vorig jaar zijn de geldstromen van postbusbedrijven teruggelopen. De bedrijven zijn op papier in Nederland gevestigd om onder aantrekkelijke voorwaarden geld te verwerven. Opereren vanuit Nederland levert hun vaak belastingvoordeel op. In 2002 daalde de geldstroom die de ondernemers via Nederland doorsluisden met 20 procent tot 3600 miljard euro. Het is voor het eerst in jaren dat de activiteiten van deze financierings- en houdstermaatschappijen zijn afgenomen.

De centrale bank schrijft de daling toe aan het slechte economische tij en veranderingen in het belastingstelsel. Het belastingklimaat in Nederland is de afgelopen twee jaar minder aantrekkelijk geworden voor deze bedrijven, terwijl concurrerende landen de regels juist versoepelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer