Automobilist merkt weinig van lage olieprijs
NEW YORK/EINDHOVEN (ANP) – De vrees voor een nieuwe terugslag in de wereldeconomie én de recente gebeurtenissen in Libië hebben geleid tot een daling van de prijzen van ruwe olie. Maandag gingen ze met ruim 1 procent verder omlaag, maar de automobilist in Nederland merkt er vooralsnog weinig van aan de pomp.
De gemiddelde adviesprijs van een liter euro loodvrij was vrijdag aan de pomp 1,676 euro en maandag slechts een fractie lager: 1,67 euro, blijkt uit een overzicht van UnitedConsumers.
Er is wel degelijk een verband tussen de prijs van de grondstof van de benzine en de prijs van de benzine, zegt marktkenner Paul van Selms van UnitedConsumers, maar lagere of hogere prijzen van olie werken veelal vertraagd door in de prijs van benzine. Bovendien wordt die prijs niet alleen bepaald door de prijs van de ruwe olie.
Ongeveer twee derde van de prijs van een liter benzine wordt bepaald door accijns en belastingen en daar werkt de prijs van de ruwe olie dus niet door. Van invloed op de prijs van benzine is ook de capaciteit voor de raffinage. Daarnaast spelen wisselkoersen een rol. De ruwe olie wordt verhandeld in dollars, maar de benzineprijzen zijn in euro’s. Ook speculatie kan een rol spelen bij de hoogte van de prijzen van ruwe olie.
De prijs van een liter euro loodvrij bereikte op 29 april van dit jaar een hoogtepunt met 1,757 cent per liter. De prijs van een liter ruwe olie was toen echter een stuk lager dan twee jaar eerder, toen 140 dollar per vat werd neergeteld. Inmiddels liggen de prijzen rond de 80 dollar.
De oorzaken van de prijsdaling of een prijsstijging spelen ook een rol en vooral de vraag of ze aanhouden. Het ziet er nu naar uit dat de prijs van ruwe olie de komende tijd eerder lager dan hoger zal zijn.
De recente gebeurtenissen in Libië hebben tot dusver geen effect op de activiteiten van de benzinemaatschappij Tamoil, die in Libische handen is. Volgens directeur Peter Etman van Tamoil Nederland werkt zijn onderneming „autonoom” in ons land. Ook is de publiciteit over Libië volgens hem niet merkbaar aan het gedrag van de consument aan de pomp.