Wit-Rusland geeft uranium niet op
MINSK – Wit-Rusland heeft plannen om de volledige voorraad hoogverrijkt uranium uit de tijd van de Sovjet-Unie op te geven op de lange baan geschoven. Reden hiervoor zijn nieuwe sancties die de Verenigde Staten tegen het land hebben getroffen.
Dat heeft het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag gezegd.
Volgens woordvoerder van het ministerie Andrej Savinich is het besluit genomen omdat de VS „ongegronde en illegale sancties” hebben getroffen. De maatregelen werden eerder dit jaar genomen vanwege de onderdrukking van de politieke oppositie in Wit-Rusland.
De VS doen al lange tijd veel moeite om nucleair materiaal in de landen van de voormalige Sovjet-Unie veilig te stellen. De VS willen daarmee voorkomen dat het materiaal in verkeerde handen valt.
In december stemde Minsk in met het opgeven van de uraniumvoorraad. Voorafgaand aan de overeenkomst brachten Rusland, de VS, Wit-Rusland en het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) twee ladingen nucleair materiaal naar opslagplaatsen in Rusland.
Volgens de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft Wit-Rusland nog steeds „honderden kilo’s” hoogverrijkt uranium in bezet. De regering weigert echter te zeggen om hoeveel materiaal het precies gaat.
Wit-Rusland, Oekraïne en Kazachstan hebben in de jaren negentig alle kernwapens uit de Sovjettijd overgebracht naar Rusland. De drie landen behielden echter een voorraad nucleair materiaal.
Het bewind van president Loekasjenko is een doorn in het oog van het vrije Westen. Vooral na de verkiezingen van december, die met veel geweld gepaard gingen, proberen de Europese Unie en de VS Wit-Rusland in het gareel te krijgen.