„Anna Hazare is tenminste te vertrouwen”
NEW DELHI (ANP) – In de stromende regen en onder luid gejuich heeft Anna Hazare vrijdag zijn openbare hongerstaking tegen corruptie in New Delhi hervat. De 74-jarige activist werd dinsdag samen met 1400 aanhangers gearresteerd, waarna duizenden mensen door heel India in protest de straat op gingen.
Ongeveer 3000 mensen begroeten hem vrijdagmiddag op het veld Ram Lila in New Delhi, waar hij zijn hongerstaking zal uitzitten, en supporters blijven komen en gaan. Straatverkopers van Indiase vlaggen en witte hoedjes in Hazares stijl, met de slogan „Ik ben Anna”, doen goede zaken.
De 40-jarige copywriter Uma Dongre is speciaal uit haar woonplaats Pune gekomen, ruim 1400 kilometer bij Delhi vandaan. „Als ik in Pune demonstreer, luistert de overheid niet. Hier kunnen we met een massa mensen onze stem laten horen.”
Net als Hazare eet Dongre al enkele dagen niets. „Iedereen heeft last van corruptie. Ik heb zelf een stuk land, maar dat wordt illegaal bezet door mensen die de lokale autoriteiten hebben omgekocht.”
Hazare pleit voor een sterke lokpal ofwel ombudsman als middel tegen corruptie onder politici en ambtenaren. Hij is het niet eens met een wetsontwerp tegen corruptie van de regering, omdat de premier en hoge rechters daarin worden uitgesloten.
Niet iedereen is ervan overtuigd dat een lokpal de corruptie uit India zal bannen. Critici vinden bijvoorbeeld dat er ten minste 1400 ombudsmannen nodig zullen zijn en dat het onrealistisch is te verwachten dat die allemaal eerlijk zullen zijn. Anderen, onder wie premier Manmohan Singh, zeggen dat Hazare wetgeving aan de regering moet overlaten, omdat die nu eenmaal democratisch gekozen is.
„Onzin”, vindt Venkatesh Kumar, een dierenarts uit Delhi die een dag vrij heeft genomen. Wat er precies in de Ombudsmanwet staat, weet hij niet, maar hij zegt: „Na alle corruptieschandalen kunnen we de overheid niet meer vertrouwen. We vertrouwen Anna wel. Hij is niet corrupt en geeft zijn pensioen aan liefdadigheid.”
Hazare werd dinsdagavond al vrijgelaten, maar weigerde om de gevangenis eerder te verlaten omdat hij het niet eens was met de voorwaarden die de politie aan zijn protest stelde. Hij heeft nu ingestemd met een openbare hongerstaking van 15 dagen.