Oppositie verkent partijgrenzen Europa
DEN HAAG (ANP) – De oppositiepartijen grijpen het debat over de Europese schuldencrisis woensdag aan om (elkaar) vragen te stellen over hoeveel bevoegdheden ‘Brussel’ moet krijgen. Dinsdag deden de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy voorstellen om een Europese autoriteit in te stellen die begrotingsregels moet handhaven.
„Het kan een historische stap worden”, aldus Alexander Pechtold, fractieleider van D66, voorstander van Europese integratie. „We moeten voorop lopen bij Merkel en Sarkozy en vooral aan de knoppen blijven.”
De SP is bang dat Nederland te veel bevoegdheden uit handen zal geven. „Vindt u niet dat we zo’n serieuze stap eerst moeten voorleggen aan burgers via een referendum?”, vroeg SP-leider Emile Roemer aan Pechtold. Die zei daar „nu nog geen ja of nee” op te kunnen antwoorden.
De Partij voor de Dieren hekelde die voorzichtige houding van „het democratisch D66”.
Daarmee deelden oppositiepartijen elkaar onderling plaagstoten uit in een debat waarin premier Mark Rutte en Jan Kees de Jager aan de tand moeten worden gevoeld over hun uitleg van een recent steunpakket aan Griekenland.
Volgens PvdA-fractievoorzitter Job Cohen mag er geen „mist” meer ontstaan, ook niet over de bevoegdheden die Nederland mogelijk gaat geven aan Brussel. Volgens Cohen heeft Rutte opnieuw „geen eerlijk verhaal” verteld, door te zeggen dat Nederland geen extra bevoegdheden geeft aan Brussel als er een begrotingsautoriteit komt.
De PvdA pleit voor „bevoegdheden die noodzakelijk zijn” om „lekken te dichten”.
Coalitiepartijen CDA en VVD zagen woensdag het debat als een herhaling van zetten. Het CDA is voorstander van een onafhankelijke Europese begrotingsautoriteit. Volgens CDA’er Elly Blanksma is geen sprake van overdracht van bevoegdheden, als een lidstaat zich aan de afspraken houdt. Zij pleitte voor een „sterke preventieve arm” om problemen voor te zijn.