Oppositie voert overleg kort voor eurodebat
DEN HAAG (ANP) – Vijf oppositiepartijen hebben woensdag de koppen bij elkaar gestoken, kort voordat het eurodebat wordt voorgezet in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Het gaat om de PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en D66.
De bedoeling van het overleg is om te kijken of de partijen op bepaalde onderdelen samen kunnen optrekken. De verwachting is dat na het debat, waarin premier Mark Rutte en minister Jan Kees de Jager (Financiën) verder aan de tand zullen worden gevoeld, meerdere partijen moties indienen.
„We hebben overlegd over het gezamenlijk moties indienen en dat soort zaken”, zei GroenLinks-Tweede Kamerlid Ineke van Gent na afloop. „We willen dat in het debat misverstanden tussen oppositie en kabinet worden weggewerkt.”
Van Rutte wil Van Gent „een betere en openhartigere toelichting” horen dan op dinsdag over de uitleg van de hoogte van de steun aan Griekenland. „Hij is zo druk met het pleasen van de PVV dat hij daardoor te creatief en positief is in zijn voorstelling van zaken.”
„Het draait om vertrouwen en dat is geschaad. Het is belangrijk dat dit wordt hersteld”, zei oppositieleider Job Cohen (PvdA) kort voor aanvang van het debat. Ook Emile Roemer, fractievoorzitter van de SP, zei dat Rutte en De Jager meer duidelijkheid moeten geven. „Dadelijk krijgt hij nog een kans, maar de motie van afkeuring zit nog in de achterzak.”
Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66, vindt dat er „spannende weken” aan komen. „In het regeerakkoord staat dat er geen extra bevoegdheden mogen naar Brussel. Daarmee heeft de regering een gedoogpartij die dwars ligt.”
Dinsdag deden de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy voorstellen om Brussel meer bevoegdheden te geven om landen die tegen begrotingsregels te zondigen, te straffen. De PVV, gedoogpartner van het kabinet, is tegen meer macht voor Brussel.