Politiek

„Onzekerheid niet bezweren met machtsgreep uit Brussel”

DEN HAAG – Wéér spreekt de Kamer woensdag over de noodsteun aan Griekenland. Voor de SGP had dat niet gehoeven.

Marcel ten Broeke
17 August 2011 11:55Gewijzigd op 14 November 2020 16:12
Van der Staaij. Foto ANP
Van der Staaij. Foto ANP

Fractievoorzitter Van der Staaij, die woensdag het stokje overneemt van financieel specialist Dijkgraaf, vreest dat, na het treffen van dinsdag, opnieuw uren debatteren weinig oplevert. „Op onbelangrijke punten, namelijk de rekensom van de premier, is er al duidelijkheid gekomen, terwijl belangrijke punten ook woensdag onduidelijk zullen blijven. Om de vraag te kunnen beantwoorden hoe groot de risico’s voor de belastingbetaler zijn, moeten de afspraken immers nog worden uitgewerkt.”

De premier heeft al meermaals excuses gemaakt voor zijn bewoordingen over de omvang van de noodsteun, meent Van der Staaij. „En die zijn wat ons betreft geaccepteerd. Daarmee is de kous af, verder wroeten heeft geen zin. Vanuit verschillende perspectieven is nu eenmaal tot een andere presentatie van de cijfers te komen.”

Hoe taxeert u de wens van de andere oppositiepartijen voor een tweede debat?

„Ik vat dat toch sterk op als een bewuste actie om het kabinet en in het bijzonder de premier te beschadigen. Er is iets misgegaan en dat wordt nu maximaal uitgebuit. Ik vind dat teleurstellend. De discussie over de eurozone is niet gebaat bij het om politieke redenen creëren van een sfeer van wantrouwen en onduidelijkheid, maar veel meer bij stabiliteit en rust. De situatie op de financiële markten en aandelenbeurzen is al precair genoeg.”

Duitsland en Frankrijk pleiten inmiddels voor één economische regering van de eurozone. Hoeveel soevereiniteit is de SGP bereid in te leveren?

„Niet. We hebben ons van meet af aan tegen de komst van de euro gekeerd, evenals tegen de toetreding van Griekenland. Dat was júíst vanuit de angst dat het inleveren van bevoegdheden de volgende stap zou zijn. Het is in onze ogen ongelukkig om nu de huidige onzekerheid te bezweren met een machtsgreep uit Europa en plots weer nieuwe torens in Brussel te bouwen. De les is veel meer om te zorgen dat landen in het eurogebied de begrotingsafspraken nakomen. Daarom pleiten wij voor automatische sancties die door bestaande Europese instellingen worden opgelegd zonder dat ze onderwerp zijn van politieke discussie. Het verleden leert immers dat politici elkaar te vaak de hand boven het hoofd houden.”

Is dit niet juist het moment om op de euro terug te komen?

„Nu de euro er eenmaal is, kun je niet zomaar terug. Dat betekent dat je ook als SGP niet kan blijven roepen dat het wijs is om morgen weer de gulden in te voeren. Het komt er nu vooral op aan om in de bestaande situatie op te treden op een wijze die de schade zoveel mogelijk beperkt houdt.”

Na het eerste noodpakket aan Athene zijn de standpunten van SGP en CU uiteen gaan lopen. Opvallend?

„Iedere partij moet voor zichzelf de lijn bepalen. Voor ons is die duidelijk: waarmee is de Nederlandse belastingbetaler het meest gediend? In onze ogen is dat niet het kwijtschelden van Griekse schulden, zoals CU, SP en PvdD bepleiten, maar eerst en vooral vasthouden aan terugbetaling. Anders kun je zeker fluiten naar je geld. En er gaat ook helemaal geen goed signaal van uit: het is juist een premie op slecht gedrag.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer