Wereldomroep wil sekstaboes slechten
HILVERSUM – Radio Nederland Wereldomroep wil via internet taboes over seksualiteit op een journalistieke manier wereldwijd bespreekbaar maken. Dinsdag is om die reden een speciale site gelanceerd.
Op de site, www.lovematters.info, belicht de Wereldomroep seksualiteit vanuit allerlei, meest liberale, invalshoeken. Zo passeren tips de revue hoe seksualiteit op een veilige manier beoefend kan worden. Ook omstreden kwesties als homoseksualiteit worden op de site besproken, waarbij onder meer wordt afgerekend met de gedachte dat homoseksualiteit tegennatuurlijk zou zijn.
De internetpagina is op dit moment alleen beschikbaar in het Engels en gericht op India. Vanaf volgende maand komt er voor dat land ook een versie in de Hinditaal. Ook komt er dan één in het Spaans voor Latijns-Amerika. Volgend jaar volgen een Frans- en een Engelstalige site voor Afrika.
De informatie op de websites komt tot stand met hulp van lokale experts, aangezien ieder land eigen taboes kent. Ook werkt de Wereldomroep samen met mediapartners in de desbetreffende landen om zo veel mogelijk jongeren te bereiken.
Op de site van de Wereldomroep reageert een aantal mensen negatief op het initiatief, omdat het Nederland niet zou passen om mensen in het buitenland hierover te informeren. „Gaat Holland met zijn gay parades, de walletjes, de sekswinkels, nu de les lezen over seksuele gezondheid aan andere landen? Laten we eerst ons eigen huis opruimen”, schrijft een van hen.
Hoofdredacteur Rensen is het daar niet mee eens. Volgens hem past Love Matters goed bij „het vrije woord”, de kerntaak waar de omroep zich vanaf 2013 uitsluitend op zal richten. „In veel landen is er een enorme informatieachterstand op het gebied van seksualiteit, seksuele gezondheid, uithuwelijken, seksuele onderdrukking, homoseksualiteit en ga zo maar door. Grote media in India durven zelf hun vingers niet te branden aan deze thema’s, maar kunnen wel met ons samenwerken. Hetzelfde geldt voor ngo’s in India.”
Rensen wijst er op dat seksuele gezondheid een van de vier prioriteitsthema’s van het ministerie van Buitenlandse Zaken is.