Wetenschap & techniek

„Voedsel lang houdbaar met natuurlijke stof”

MINNESOTA – Vers voedsel kan tot jarenlang houdbaar worden gemaakt met een natuurlijk conserveringsmiddel.

Wetenschapsredactie
16 August 2011 11:58Gewijzigd op 14 November 2020 16:12
Foto ANP
Foto ANP

Dat melden Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Minnesota. Ze ontdekten de bewuste stof, bisine, in een kweek van onschadelijke menselijke darmbacteriën. Bisine kan schadelijke bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken uitschakelen, zoals E. coli en listeria. Bederfelijke voedingsmiddelen, zoals melk, worst en boterhammen, die met deze stof zijn behandeld, kunnen buiten de koelkast worden bewaard, aldus de onderzoekers. Ook blijven producten als kant-en-klaarmaaltijden, wijn en sladressing hiermee na opening langer houdbaar.

De wetenschappers verwachten dat er binnen drie jaar producten met bisine als conserveringsmiddel op de markt zullen komen.

Een van de onderzoekers, Dan Sullivan, zei zondag in de Sunday Times: „Deze stof lijkt het beter te doen dan andere middelen die we tot op heden hebben gebruikt. Hij doet bovendien geen afbreuk aan de kwaliteit van de voeding – we voegen hiermee immers geen chemische stof toe, maar een natuurlijk ingrediënt.”

De onderzoekers hebben in de VS patent aangevraagd op bisine.

De stof is niet geschikt voor het langer houdbaar maken van groenten en fruit, omdat het rottingsproces daarvan op een andere manier verloopt.

De wetenschappers proberen op dit moment op te helderen hoe de stof de groei van schadelijke bacteriën precies remt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer