Economie

Italië bezuinigt, Griekenland krimpt verder

DEN HAAG (ANP) – Italië wil in twee jaar tijd voor 45 miljard euro aan besparingen doorvoeren. De regering praat over een bezuinigingspakket dat volgend jaar 20 miljard euro moet opleveren en in 2013 nog eens 25 miljard euro. De begroting moet dan in evenwicht zijn, zei premier Silvio Berlusconi vrijdag.

12 August 2011 19:50Gewijzigd op 14 November 2020 16:10
Foto EPA
Foto EPA

Italië staat onder druk van de Europese Centrale Bank om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Volgend jaar wordt 6 miljard gekort op de budgetten voor regio’s en gemeenten en in 2013 nog eens 3,5 miljard. De ministeries moeten het volgend jaar met 6 miljard minder doen en in 2013 met nog eens 2,5 miljard minder.

Bovendien wil de regering volgend jaar de inkomsten vergroten door 8 miljard euro aan hogere belastingen. Het zou gaan om verhoging van BTW en een „solidariteitsheffing” die drukt op hogere inkomens. Ook zou de pensioenleeftijd omhoog moeten. Berlusconi wil de financiële markten ervan overtuigen dat de regering in staat is de staatsschuld, ter grootte van 120 procent van het bruto nationaal product, te beteugelen.

Inmiddels is er wat lucht voor Portugal. Het land kan gebruikmaken van een noodpakket om de schuldenlast te verlichten. De Europese Commissie (EC), de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben na een beoordeling van het beleid van Portugal het licht op groen gezet. De noodhulp omvat in totaal 78 miljard euro. De beoordeling maakt de weg vrij voor een tweede tranche van 11,5 miljard euro.

De economie van Griekenland is intussen verder gekrompen. In het tweede kwartaal was sprake van een krimp met 6,9 procent, na een daling van 5,5 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. De Griekse economie zucht onder de zware bezuinigingen die het moet doorvoeren om in aanmerking te komen voor financiële steun. De werkloosheid steeg in mei naar een recordniveau van 16,6 procent.

Duitsland hield vrijdag een pleidooi voor een Europees verbod op de ongedekte handel met geleende aandelen of obligaties, het zogeheten ‘naked short selling’. Een verbod kan volgens het Duitse ministerie van Financiën mogelijk „verwoestende speculatie” tegengaan. Een verbod op short selling is vrijdag in België, Spanje, Frankrijk en Italië doorgevoerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer