Cruciale tijd voor actievoerders in Israël
JERUZALEM – Actievoerders voor lagere woonlasten slagen er al wekenlang in om de aandacht te trekken van Israëlische media. Tot nu toe hebben hun geweldloze demonstraties veel sympathie, maar weinig concrete resultaten opgeleverd. Voor de betogers breekt een cruciale tijd aan.
De Israëlische actievoerders zijn van plan hun wekelijkse demonstratie op zaterdagavond niet in Tel Aviv te houden, maar in Beersjeva en andere steden die niet in het centrum van het land liggen. Ze verwachten dat er vanavond tienduizenden betogers op de been zullen zijn. Vorige week demonstreerden er meer dan 300.000 Israëliërs in Tel Aviv en andere steden.
Een man die zijn tent heeft opgeslagen in een parkje aan een drukke winkelstraat in het centrum van Jeruzalem zegt dat hij van plan is naar Beersjeva te reizen om mee te doen aan de demonstratie. Bussen zullen ook betogers elders uit Israël aanvoeren. Ook zegt hij dat er zich steeds meer mensen bij het kamp aansluiten. „Wat moeten ze als het loon even hoog is als de huur?”
Het dagblad Ha’aretz meldde dat er in Israël inmiddels 2300 tenten staan, waarvan 2000 op de fraaie Rothschildboulevard in Tel Aviv en 245 in Jeruzalem.
De protesten begonnen onder studenten, die hun huur niet konden betalen. Andere Israëliërs sloten zich bij hen aan. De demonstranten stellen ook de hoge prijzen van allerlei producten aan de kaak. Zo voerde het publiek enige tijd geleden via Facebook actie voor lagere prijzen van kwarkproducten.
Inmiddels heeft premier Netanyahu een sociaaleconomische commissie benoemd die naar oplossingen moet zoeken. Ook de minister van Huisvesting, Ariel Atias, is in actie gekomen. Hij stelt voor dat de Dienst voor het Land goedkoop land beschikbaar moet stellen voor huizenbouw. Tot nu toe verkocht de landautoriteit het land aan de hoogste bieder. Projectontwikkelaars zagen zich vervolgens genoodzaakt dure huizen te bouwen om voldoende winst te maken. Deze huizen waren voor doorsneegezinnen onbetaalbaar.
Voor de actievoerders breekt een cruciale tijd aan. De kans bestaat dat de regering hen met loze beloften wegstuurt of dat de aandacht van de Israëlische media zich binnenkort verplaatst naar de politieke gebeurtenissen. Palestijnen hopen namelijk in september erkenning voor een eigen staat te krijgen. Bovendien raakt het geduld van de burgemeesters met de wildkampeerders op.