Binnenland

Gekozen dood optie voor 14 procent ouderen

HILVERSUM – Van de oudere Nederlanders zegt 14 procent soms een keuze voor de dood te overwegen. Ruim twee derde kan zich voorstellen dat het leven op een gegeven moment voltooid is. De helft van hen kan zich zelfs voorstellen dat hun leven klaar is als er geen sprake is van ernstige ziekte of depressiviteit.

Binnenlandredactie
12 August 2011 18:49Gewijzigd op 14 November 2020 16:09
Foto ANP
Foto ANP

Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1600 ouderen in opdracht van het televisiediscussie­progamma Hollandse Zaken. De resultaten worden zaterdagavond gepresenteerd.

Uit de peiling blijkt verder dat 64 procent van de 1600 ondervraagde 50-plussers vindt dat mensen die „klaar zijn met het leven” het recht hebben hun leven op een humane manier te (laten) beëindigen.

De redenen zijn divers: 40 procent van de ouderen noemt angst voor dementie als reden om uit het leven te stappen. Nog eens 40 procent noemt „steeds meer pijn” als reden; 34 procent wil niet steeds meer lichamelijke gebreken krijgen. Voor 19 procent is eenzaamheid een reden om uit het leven te stappen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 52 procent van de ouderen vindt dat hulp bij een zelfgekozen levenseinde in de toekomst niet langer strafbaar moet zijn; 18 procent van de ondervraagden vindt het nu al gerechtvaardigd om iemand die niet ernstig ziek of depressief is te helpen sterven.

Het aantal meldingen van euthanasie is in de afgelopen jaren sterk gestegen. Waren er in 2009 nog 2636 meldingen van euthanasie, in 2010 steeg het aantal meldingen al tot meer dan 3000. „Een spectaculaire stijging”, aldus Willie Swildens, coördinerend voorzitter van de toetsingscommissies.

Een gevolg van de stijging is dat artsen die euthanasie hebben uitgevoerd, vaak maandenlang moeten wachten op de toetsing van de rechtmatigheid van de euthanasie. Dat bleek vrijdagavond uit een reportage van het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Was de wachttijd op een oordeel van de toetsingscommissie tot nu toe gemiddeld vier weken, inmiddels is de wachttijd gemiddeld veertien weken.

Swildens betreurt de vertraging: „Wij realiseren ons hoe zwaar het is voor een arts om euthanasie toe te passen. Als je dan ook nog veel langer dan de wettelijke termijn op de afhandeling moet wachten dan is dat heel treurig.”

Artsenorganisatie KNMG vindt dat je artsen niet zo lang in onzekerheid kunt laten zitten. „Dit is onacceptabel, minister Schippers van Volksgezondheid zal samen met de toetsingscommissie tot een oplossing moeten komen”, stelt directeur beleid Lode Wigersma van de KNMG tegen EenVandaag.

In een reactie zegt minister Schippers dat er vorig jaar al extra geld beschikbaar is gekomen voor deze kwestie en dat ze wil afwachten of dat voldoende is om het probleem van de wachtlijsten op te lossen.

Artsen zijn verplicht een melding te doen bij een regionale toetsingscommissie na het uitvoeren van euthanasie. Die beoordeelt of de arts juist heeft gehandeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer