Peter Westerbrink in Zandeweer
Peter Westerbrink maakte een cd op het Hinszorgel in Zandeweer. Albertus Antoni Hinsz voltooide in 1731 zijn eerste eigen orgel voor de kerk in de Groningse plaats. Het instrument kan zich meten met andere Hinszorgels in onder meer Leens, Appingedam, Midwolda en Roden. Het orgel telt zestien stemmen verdeeld over hoofdwerk en rugwerk. Het pedaal is aangehangen.
Reil rondde in 2008 een integrale restauratie af, waarbij Stef Tuinstra adviseur was. Het orgel kreeg een gemodificeerde middentoonstemming.
Peter Westerbrink heeft een band met het orgel van Zandeweer, blijkt uit het cd-boekje. „In 1980 werd ik benoemd tot organist in Zandeweer. Waarschijnlijk was ik de eerste vakorganist want ook in Zandeweer bestond de lange traditie van de gecombineerde functie van schoolmeester en organist.” Hij proefde de „onderhuidse schoonheid” van het instrument. „Hoewel er enkele verbeteringen gerealiseerd konden worden, was er geen enkel perspectief op een volledige restauratie. In 1990 maakte in mede daarom de overstap naar de Arp Schnitgerorgels in Noordbroek en de Der Aa-kerk in Groningen.”
Westerbrink noemt de restauratie door Reil „een van de meest geslaagde restauraties van de laatste jaren in Groningerland. Het Hinszorgel openbaart zich als een volstrekt eigenzinnig en tegelijk ook heel sensibel instrument.” De organist etaleert het orgel in muziek uit het Susanne van Soldt Manuscript en van Van den Kerckhoven, Van Noordt, Schildt, Kneller, Förtsch, Walther, Marpurg en Bach.
”Een der besten werken dezer beroemde maker”, Het Hinsz-orgel (1731) te Zandeweer, Peter Westerbrink; SIOG201101; € 17,-; bestellen o.m. via www.groningenorgelland.nl
Melchior Schildt
Anthoni van Noordt
Susanne van Soldt Manuscript