Buitenland

Verdachten al-Qaida in Malawi opgepakt

De nationale veiligheidsdienst van de zuidelijke Afrikaanse staat Malawi heeft in samenwerking met de Amerikaanse CIA vijf buitenlanders gearresteerd die ervan worden verdacht via islamitische liefdadigheidsorganisaties geld te hebben doorgesluisd naar het terreurnetwerk al-Qaida.

Buitenlandredactie
24 June 2003 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 00:23

Medewerkers van de inlichtingendienst hebben dat maandag meegedeeld.

De vijf werden zondagavond in Blantyre aangehouden. Volgens hun advocaat, Shabir Latif, wil de CIA de mannen overplaatsen naar de speciale militaire gevangenis op de Amerikaanse vlootbasis Guantanamo Bay op Cuba. Andere bronnen konden dat niet onmiddellijk bevestigen.

De arrestanten zijn een Sudanees, een Saudiër, twee Turken en een Keniaan. Op verzoek van advocaat Latif heeft een rechter de regering opgedragen de mannen binnen 48 uur formeel in staat van beschuldiging te stellen, anders zullen zij op borgtocht worden vrijgelaten.

Amerikaanse functionarissen in Malawi wilden niet op de arrestaties ingaan, maar Robin Diallo, directeur van de US Information Services in Blantyre, prees de regering van Malawi voor de samenwerking in de strijd tegen terreur.

Het arme en geheel door land omsloten Malawi, waarvan ongeveer 20 procent van de bevolking moslim is, figureerde tot dusver niet prominent in onderzoeken naar de vertakkingen van al-Qaida. Wel zijn de autoriteiten vorig jaar enkele moskeeën binnengevallen en zijn personen ondervraagd over hun mogelijke banden met het terreurnetwerk van Osama bin Laden.

De Amerikaanse regering heeft de 37-jarige Ali Saleh Kahlah al-Marri uit Qatar als een „vijandelijke strijder” aangemerkt, zodat de grondwettelijke rechten voor hem niet gelden en hij zonder proces lang kan worden vastgehouden. Het ministerie van Justitie verdenkt al-Marri van het oprichten van al-Qaida-cellen in de Verenigde Staten.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie maandagavond gezegt. Het ministerie liet weten dal al-Marri naar een marinebasis in Charleston in de staat South Carolina is overgebracht.

Al-Marri is de eerste niet-Amerikaan die als ’vijandelijk strijder’ is aangemerkt. Twee Amerikanen gingen hem voor. De een is José Padilla, die wordt verdacht van het voorbereiden van een aanslag met een ’vuile bom’ in de Verenigde Staten. De ander is Esam Hamdi, een in Afghanistan opgepakte Amerikaan van Saoedische afkomst.

Al-Marri werd gearresteerd na de aanslagen van 11 september. Hij werd ervan beschuldigd dat hij valse verklaringen tegen de recherchedienst FBI had afgelegd over een telefoonummer van een man die contact had met Mohammed Atta, een van de kapers van 11 september. De man uit Qatar zou tevens creditcards hebben vervalst.

Ongeveer 800 vooraanstaande leden van het terroristennetwerk al-Qaida lopen vrij rond en plannen nieuwe aanslagen op economische en toeristische doelen. Dit staat in een rapport van de Verenigde Naties dat volgende week uitkomt. De Fransman Roland Jacquard, die heeft meegewerkt aan de VN-studie, heeft dat maandag gezegd.

Volgens Jacquard gaat het om de „derde generatie al-Qaida-strijders.” Terroristenleider Osama bin Laden heeft hen vlak voor de aanslagen in de VS van 11 september 2001 Afghanistan uit gestuurd. Blijkbaar, aldus de Fransman, voorzag Bin Laden dat de Verenigde Staten Afghanistan na de aanslagen zouden aanvallen.

Deze 800 strijders hebben volgens Jacqard een gedegen „intellectuele en paramilitaire training” genoten en verblijven nu in verscheidene landen, waar zij hun eigen weg moegen gaan. Veiligheidsdiensten zouden zeer veel moeite hebben om deze „zeer gevaarlijke” personen te traceren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer