Waterkanon in Nederland wel gebruikt
RIJSWIJK (ANP) – Anders dan de politie in Groot-Brittannië zet de Nederlandse politie wel af en toe waterkanonnen in om mensenmassa’s uit elkaar te drijven en openbare ruimtes ‘schoon te vegen’. Vijf waterwerpers zijn ondergebracht bij de drie grootste politiekorpsen van het land, Amsterdam-Amstelland (2), Haaglanden (2) en Rotterdam-Rijnmond. Een zesde waterkanon is reserve en niet bij een korps ingedeeld.
De politie kreeg in 2007 nieuwe waterwerpers, die niet alleen met drie waterkanonnen zijn uitgerust, maar ook met allerlei technische snufjes. Er zitten camera’s op die rondom de wagen filmen. De bemanning bekijkt die beelden binnenin op diverse schermen. Aan de zijkanten kunnen agenten die bijvoorbeeld met molotovcocktails of verf zijn bekogeld, zich afspoelen. De waterwerpers zijn bemand door vier personen: een commandant, een chauffeur en twee kanonniers.
Vaak worden de gevaartes - de wagens kunnen 8000 liter water aan boord hebben - door de politie achter de hand gehouden zonder dat ze hun waterkanonnen daadwerkelijk hoeven gebruiken. Soms gebruikt de mobiele eenheid (ME) het water wel, zoals bijvoorbeeld in 2008 bij de ontruiming van een aantal kraakpanden in Amsterdam. Bij een scholierenactie in november 2007 veegde de ME met behulp van de waterwerper het Museumplein schoon.
De eerste jaren na de eeuwwisseling zetten Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hun waterkanonnen nog wel eens in om voetbalhooligans uiteen te drijven. Na de moord op Pim Fortuyn in mei 2002 dreef de Haagse politie relschoppers met onder meer de waterwerper uit elkaar. In 2001, tijdens de MKZ-crisis, gebruikte de politie de wagen om boze boeren in Kootwijkerbroek de baas te worden. Deze boeren wilden hun vee behoeden voor ruiming.