Vreugde voor de AEX bleek van korte duur
AMSTERDAM – De beursfondsen aan het Damrak verloren deze maand in totaal al 75 miljard euro van hun waarde. De afgelopen jaren schoot de AEX-index sowieso al alle kanten op. Een overzicht van de meest opmerkelijke bewegingen:
Eind 2007 staat de Amsterdamse AEX nog op een trotse 547,85 punten. Een jaar later zijn daar minder dan 270 punten van over. De ondergang van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in september 2008 en de onrust op de financiële markten laten hun sporen na.
De AEX belandt begin maart 2009 op een dieptepunt van nog geen 200 punten en begint daarna aan een opmars, gedreven door optimisme over het economisch herstel. In februari 2011 komt de index uit op 374,19 punten.
Eind februari breekt een periode aan van eerst een gestage en later een stormachtige daling. Beleggers krijgen het benauwd door de onrust in Libië. De aardbeving in Japan zorgt in maart voor een schrikreactie op de beurzen. De angst voor een nucleaire ramp na de tsunami zet de AEX op het dieptepunt in de maand maart van 343,20 punten. Beleggers schudden de zorgen echter snel van zich af.
April begint als een rustige maand. De klap valt wanneer geruchten opduiken over een mogelijke herstructurering van de Griekse staatsschuld.
Half mei wordt duidelijk dat Griekenland volgend jaar niet klaar is om zelfstandig geld te kunnen ophalen op de obligatiemarkt. Omdat de landen van de eurozone niet van plan lijken het land opnieuw te helpen, dreigt Athene af te stevenen op een bankroet. Hierdoor daalt het vertrouwen en verliest de AEX in anderhalve maand 10 procent van zijn waarde. Ook onverwachte winstwaarschuwingen van toonaangevende fondsen als Philips, TomTom en AkzoNobel dragen hieraan bij.
Nadat het Griekse parlement op 28 juni instemt met extra bezuinigingen lijkt een faillissement afgewend en gaan de koersen weer omhoog. De vreugde is van korte duur, want een week later ligt de kredietwaardigheid van Italië en Spanje onder vuur. Ondertussen slepen de onderhandelingen over een nieuw steunpakket voor Griekenland zich voort. Na een akkoord op 21 juli veren de koersen op.
Vanaf 25 juli raken de beurzen echter in een vrije val. De politieke impasse rond de verhoging van het Amerikaanse schuldplafond speelt de handel parten. Bovendien blijft de angst bestaan dat Italië en Spanje gebruik moeten maken van het Europese noodfonds.
De verlaging van de kredietwaardigheid van de VS door Standard & Poor’s, begin deze maand, doet het vertrouwen verder dalen. De beslissing van de ECB om Spaanse en Italiaanse staatsobligaties op te kopen, heeft tot gevolg dat de rente daalt, maar het vertrouwen van beleggers keert niet terug. De AEX keldert vanaf 25 juli met 17 procent.
Volgens econoom Jasper Jansen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vertegenwoordigden de in Amsterdam genoteerde bedrijven op 1 augustus nog een waarde van 483 miljard euro. Dat bedrag slonk gistermiddag tot 408 miljard euro. Daarbij is het volgens Jansen vooral opvallend dat er veel aandelen worden verkocht. „Er zijn veel mensen die hun verlies nemen.”