Kerk & religie

Algerije erkent protestantse kerk

ALGIERS – De Protestantse Kerk van Algerije (EPA) is per eind juli door de autoriteiten erkend. Dat is opvallend, zo schrijft het Spaanse dagblad El Pais, omdat de Algerijnse minister van Religieuze Zaken er nog maar enkele jaren terug niet voor terugdeinsde om „evangelisatie en terrorisme” op één lijn te stellen.

Kerkredactie
10 August 2011 10:51Gewijzigd op 14 November 2020 16:07
Foto ANP
Foto ANP

De preses van de EPA, ds. Mustafa Krim, werd dezer dagen ontboden op het ministerie van Binnenlandse Zaken, aldus de krant, waar hij te horen kreeg dat de overheid zijn kerk officieel had erkend.

Tarek Berki, penningmeester van de Protestantse Kerk, noemt het besluit tot legalisering „een belangrijke wijziging in de houding van de autoriteiten, maar het is wel heel belangrijk hoe ze dit gaan uitwerken. Kunnen wij nu zonder problemen ons geloof praktiseren, onze kinderen christelijke en geen moslim­namen geven, kerken bouwen en christelijke boekwinkels openen?”

De protestanten beijveren zich nog steeds voor de afschaffing van een wet uit 2006, die twee tot vijf jaar cel en boetes van 10.000 euro oplegt voor pogingen om een moslim tot een andere godsdienst over te halen. Nog in mei werd in Oran een christen tot vijf jaar cel veroordeeld omdat hij zijn buurman een cd-rom over het christendom had gegeven. Tegen dit vonnis is hoger beroep aangetekend. De in diezelfde maand verordende sluiting van zeven kerken door de gouverneur van de provincie Bejaia ging niet door nadat preses ds. Krim van de EPA de auto­riteiten had beschuldigd van „terreur” tegen protestanten.

De EPA, opgericht in 1972, noemt zich gereformeerd-methodistisch. Het kerkverband telt zo’n dertig kerken en enkele duizenden leden, met name in de regio Cabilia.

Het overwegend islamitische Algerije is het eerste Maghrebland waar een inheemse christelijke kerk officieel wordt erkend. De enige christelijke kerk die tot nu toe was erkend, is de Rooms-Katholieke Kerk.

Algerije is ook het land waar de meeste bekeringen tot het christendom voorkomen. El Pais schrijft dat velen een verband leggen tussen deze bekeringen en het islamistische terrorisme, dat in de jaren negentig circa 200.000 slachtoffers eiste.

Jan Vermeer, woordvoerder van de internationale organisatie Open Doors, noemde de erkenning van de EPA dinsdag een „stap in de goede richting. Tegelijk: in veel moslimlanden, waaronder Algerije, zie je toch dat de theorie en de praktijk niet altijd hand in hand gaan. Bovendien is er nog altijd geen sprake van godsdienstvrijheid. Moslims mogen, om maar wat te noemen, nog steeds niet naar christenen gaan om hun vragen te stellen over het christelijk geloof.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer