Rekenen voor de verspreiding van het Evangelie
KAAPSTAD – Er zijn volop cijfers beschikbaar over het aantal talen waarin de Bijbel is verschenen, over de verspreiding van het Evangelie of over het aantal christenen in China. Het probleem voor kerken en zendingsorganisaties is echter dat ze elkaar vaak tegenspreken. Het project Lausanne Global Analysis wil daar een einde aan maken.
Een onderzoeksgroep, geleid door de Britse wetenschapper Darrell Jackson, is druk bezig contacten te leggen met honderden statistici, kerkleiders en zendingsorganisaties uit de hele wereld om aan het project deel te nemen. Dat vindt plaats onder de vlag van de evangelicale Lausanne Beweging, die vorig jaar oktober in Kaapstad (Zuid-Afrika) een groot zendingscongres organiseerde. Het is de bedoeling om alle informatie en cijfers over zendingswerk wereldwijd te analyseren, zodat kerken en zendingsorganisaties die kunnen gebruiken ten behoeve van de verspreiding van het Evangelie. De resultaten van het project zullen vanaf april volgend jaar in een maandelijkse publicatie verschijnen.
Onder leiding van de Amerikaanse religiestatisticus Todd Johnson werkt een klein team van onderzoekers op dit moment aan een pilotversie van de Lausanne Global Analysis. Op de website van de Lausannebeweging publiceerden zij eind vorige maand de eerste resultaten van zeven studies: over de religieuze verhoudingen in Zuid-Sudan, migratie naar Europa, het aantal christenen in China en India, het aantal evangelicale christenen wereldwijd, contextualisatie in zending, onbereikte volken en de voortgang van Bijbelverspreiding.
China
Het blijkt ook voor het team van Lausanne Global Analysis buitengewoon moeilijk om het aantal christenen in China in te schatten. Dat komt mede omdat de Chinese overheid zeer terughoudend is met het naar buiten brengen van cijfers – als die al kloppen. Ook de leden van de onafhankelijke huiskerken laten zich moeilijk in kaart brengen, evenals het aantal gelovige kinderen. En dan bestaat er nog het gevaar van dubbeltelling: er zijn christenen die zowel de door de overheid gecontroleerde DrieZelfkerk als een huiskerk bezoeken.
De meeste onderzoekers schatten het aantal christenen in China op ruim 100 miljoen. Paul Hattaway (Asia Harvest) komt op 105 miljoen, evenals Jason Mandryk, redacteur van het handboek ”Operation World”. Het Center for the Study of Global Christianity aan het Gordon-Conwell Theological Seminary in de Verenigde Staten, dat de online World Christian Database beheert, gaat uit van 107 miljoen Chinese christenen.
De onderzoeksgroep van Lausanne Global Analysis concludeert dat het „onmogelijk” is om tot een definitief cijfer te komen. De studies laten echter duidelijk zien dat de kerk in China ieder jaar groeit. „Een schatting van ongeveer 100 miljoen christenen lijkt redelijk.”
Evangelicaal
Een andere vraag die de statistici van Lausanne Global Analysis zich stellen, is die naar het aantal evangelicale christenen in de wereld. Schattingen lopen uiteen van 300 tot 700 miljoen, afhankelijk van de definitie die wordt gebruikt. Zo neemt het Center for the Study of Global Christianity het aantal evangelicale denominaties –kerken die zijn voortgekomen uit de Reformatie– als uitgangspunt. Wereldwijd waren dat er vorig jaar 706, met in totaal ongeveer 300 miljoen leden.
Maar het Amerikaanse onderzoekscentrum hanteert ook een ‘brede’ definitie van de term evangelicaal: dan gaat het om alle christenen, ook in niet-evangelicale kerken, die zich theologisch met het evangelicalisme verwant weten. Zij leggen onder meer de nadruk op de persoon van Jezus Christus, op zending en op de betrouwbaarheid van de Bijbel. Dan zou het gaan om in totaal zo’n 700 miljoen evangelicalen.
De schrijvers van ”Operation World” gebruiken een vergelijkbare „theologische” definitie om het aantal evangelicalen christenen te becijferen. Evangelicalen zijn kerkleden die geloven in de gekruisigde Christus, belang hechten aan de verspreiding van het Evangelie, en de Bijbel, het Woord van God, als uitgangspunt nemen. Operation World komt uit op wereldwijd 550 miljoen evangelicale christenen.
Volgens het team van Lausanne Global Analysis laten de verschillende rekenmethodes zien dat de resultaten moeilijk met elkaar te zijn vergelijken. Het evangelicalisme is geen eenduidige stroming, ondanks de vele overeenkomsten in theologie en ervaring. „Toch kan men er wel van uitgaan dat er op dit moment wereldwijd zo’n 500 miljoen evangelicalen zijn.”
Bijbelvertaling
De onderzoekers van Lausanne Global Analysis bogen zich ook over cijfers over Bijbelververtaling en -verspreiding. Wereldwijd worden ruim 7000 verschillende talen gesproken. In 4723 talen (64,7 procent) is op dit moment nog geen Bijbel(gedeelte) beschikbaar. In slechts 6,3 procent van de talen bestaat er een volledige Bijbelvertaling.
Op het eerste gezicht lijken dit ontmoedigende cijfers. Maar een nadere beschouwing leert dat er in de talen die door de meeste mensen worden gesproken, een Bijbelvertaling beschikbaar is. De 2393 talen zonder volledige vertaling vertegenwoordigen ‘slechts’ 200 miljoen mensen.
Hoewel er nog veel werk te doen is op het gebied van Bijbelvertaling, ligt het echte probleem in de distributie. Terwijl de meeste mensen in de wereld toegang hebben tot ten minste een deel van de Schrift, is het voor meer dan 200 miljoen mensen onmogelijk om aan een Bijbelgedeelte in een voor hen te begrijpen taal te komen.
Een belangrijke ontwikkeling ziet het onderzoeksteam in de digitale verspreiding van de Bijbel: via internet, mobiele telefoons en smartphones. „Zelfs in zeer afgelegen plaatsen in Afrika” groeit het aantal gebruikers. Zo was de gratis Bijbelapplicatie YouVersion in november al 10,7 miljoen keer geïnstalleerd.