Binnenland

Geen VOG in kinderopvang? Meteen non-actief

DEN HAAG (ANP) – Medewerkers van Haagse kinderopvang worden per direct op non-actief gesteld, als ze geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen overleggen. Die persoon moet zijn of haar werkzaamheden staken tot het moment dat die verklaring er wel is.

10 August 2011 09:09Gewijzigd op 14 November 2020 16:07

De gemeente Den Haag gaat per 1 september aanstaande de regels strikter toepassen, meldde wethouder Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) woensdag. „De veiligheid van het kind staat voorop.”

Een VOG moet door de werkgever worden aangevraagd. Als de werknemer de afgelopen jaren is veroordeeld voor een voor de functie relevant strafbaar feit, kan de verklaring worden geweigerd. De wethouder noemt het de verantwoordelijkheid van zowel de werknemer als de werkgever dat die verklaring wordt aangevraagd. „Voorheen kreeg de instelling een boete als er geen verklaringen overlegd konden worden, nu gaan we een stap verder.”

Van Engelshoven erkent dat een VOG niet zaligmakend is. Zo is het in theorie mogelijk dat na een aantal jaar niet meer zichtbaar is op een VOG dat een persoon in het verleden veroordeeld is voor pedofilie of een ander seksueel delict. „Een VOG zegt niet alles maar wel wat. En alle misstanden die we in het formele traject eruit kunnen zeven, zijn mooi meegenomen.”

Het afgeven van de verklaring is een relatief eenvoudige procedure die weinig tijd in beslag neemt. De werkgever vraagt de verklaring aan voor een werknemer. Het aanvraagformulier wordt ingediend bij de gemeente. De werknemer wordt vervolgens gescreend op strafbare feiten die de afgelopen jaren zijn gepleegd. „Sommige zware delicten kunnen langer relevant blijven dan relatief lichte. En niet ieder delict hoeft een verklaring in de weg te staan, het hangt ervan af voor welke functie die aangevraagd wordt”, licht een woordvoerder van het ministerie van Justitie toe.

Dinsdag werd al duidelijk dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het kabinet de controle op de kinderopvang vanaf 2012 strenger willen maken. Het kabinet stelt 24,9 miljoen euro beschikbaar voor toezicht en handhaving. De maatregelen zijn naar aanleiding van het advies van de commissie-Gunning over het toezicht in de kinderopvang wegens de zedenzaak bij kinderdagverblijf Het Hofnarretje in Amsterdam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer