„RK-Kerk heeft immens pr-probleem”
De grote meerderheid van de Nederlanders (90 procent) vindt rooms-katholieken betrouwbaar en doorgaans prettig om mee om te gaan (53 procent). Het instituut Rooms-Katholieke Kerk wordt heel wat negatiever beoordeeld, zo blijkt uit een representatief onderzoek dat het bureau Intomart heeft uitgevoerd in opdracht van het programmablad Studio KRO Magazine. „De kerk heeft een immens imagoprobleem”, concludeert prof. dr. P. Nissen.
Het onderzoek had plaats onder 502 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Van hen vindt 54 procent de rooms-katholieke traditie aantrekkelijk, een erfgoed dat gekoesterd moet worden. Het rooms-katholieke normen- en waardepatroon spreekt 50,6 procent aan.
Bijna een derde van de bevolking (32 procent) meent dat rooms-katholieken door hun geloof in meer of mindere mate anders zijn dan anderen. Tweederde ziet de rooms-katholieke geloofsovertuiging als behoudend; bijna de helft vindt die blij en hoopgevend.
Een ruime meerderheid (83 procent) zegt ja op de volgende stelling: „De meeste katholieken die ik ken, geloven op hun eigen manier, al of niet volgens de regels.” Van de ondervraagden vindt 71 procent dat de meeste rooms-katholieken zich niet zo nauwkeurig aan de kerkelijke voorschriften houden. Ruim de helft heeft sympathie voor die vrije omgang met de regels; een iets groter percentage (53) vindt echter dat de rooms-katholieke traditie daardoor wordt aangetast.
Bijna 60 procent van de ondervraagden weet geen rooms-katholieke regel of kerkelijk voorschrift te noemen waarin zij zich kunnen vinden. Degenen die dat wel kunnen, noemen het vaakst de Tien Geboden en naastenliefde.
Over het instituut Rooms-Katholieke Kerk zijn de meeste Nederlanders minder positief. Vooral de kerkelijke leer op het gebied van seksualiteit (celibaat, geboortebeperking, anticonceptie, homofilie) en de heiligen- en Mariaverering worden vaak in negatieve zin genoemd (61,8 procent).
Ruim de helft (55,2 procent) vindt paus Johannes Paulus II sympathiek; volgens velen (81,8 procent) is hij echter te oud om zijn ambt nog goed te kunnen vervullen. Verder vindt een grote meerderheid (83,9 procent) de kerkleider erg conservatief en zijn ambt niet meer van deze tijd (59,8 procent). Zijn invloed op het leven van rooms-katholieken wordt door 73 procent redelijk hoog of hoog ingeschat.
Ongeveer 3 procent van de ondervraagden is het eens met de stelling dat rooms-katholieken niet te vertrouwen zijn. Iets minder dan de helft (48 procent) ziet hen als mensen van deze tijd.
Van de zijde van de bisschoppenconferentie was, aldus de KRO, geen van de bisschoppen -onder wie kardinaal Simonis- bereid te reageren. Prof. dr. P. Nissen, kerkhistoricus en decaan van de Theologische Faculteit van de Katholieke Universiteit Nijmegen, zegt in een reactie op het onderzoek: „Mijn indruk is dat het rooms-katholicisme geen groot imagoprobleem heeft, maar dat de Rooms-Katholieke Kerk dat wel heeft. De kerk heeft een immens pr-probleem.”