Jongeren tevreden ondanks problemen
Jongeren in Nederland zijn goed te spreken over hun leven, ook al hebben veel van hen te kampen met problemen. Scholieren van het vmbo hebben vaker moeilijkheden dan vwo’ers, allochtone leerlingen vaker dan autochtone en meisjes vaker dan jongens.
Dat zijn enkele resultaten van een maandag gepresenteerd omvangrijk onderzoek van het Trimbos-instituut in Utrecht naar het welbevinden van kinderen op de basisschool en jongeren in het voortgezet onderwijs. De studie was onderdeel van een internationaal onderzoek naar scholieren in Europa en de Verenigde Staten. In Nederland deden er 7556 aan mee.
Over het algemeen vinden jongeren dat ze in welvarende gezinnen opgroeien, dat ze goed kunnen praten met hun ouders en dat ze leuke vrienden en vriendinnen hebben. Ook gaan ze graag naar school. Basisschoolleerlingen geven hun leven het cijfer 8,6. Scholieren in het voortgezet onderwijs hebben er een 7,9 voor over.
Toch zitten veel jongeren regelmatig niet goed in hun vel. De helft heeft meerdere keren per week last van slaapproblemen, hoofdpijn, zenuwachtigheid of een slecht humeur. Een slechte nachtrust komt het vaakst voor (25 procent). Meisjes hebben vaker gezondheidsklachten dan jongens. Van de meisjes van 16 en 17 jaar is „slechts” 60 procent tevreden over de eigen gezondheid, bij de jongens is dit 76 procent.
Ook hebben meisjes een negatiever lichaamsbeeld. Meer dan de helft van de scholieres van 16 en 17 jaar vindt zichzelf te dik. Veel jongens zijn van mening dat ze te dun zijn, terwijl jongens in werkelijkheid vaker te dik zijn dan meisjes.
In het onderzoek is ook het gebruik van genotsmiddelen meegenomen. Meisjes roken inmiddels vaker dan jongens. Op 16/17-jarige leeftijd heeft 69 procent wel eens gerookt, tegen 66 procent van de jongens. Het percentage meisjes dat dagelijks rookt, is de afgelopen jaren gestegen van 22,7 naar 37,3 procent; het percentage jongens van 25,5 naar 31,4.
Mixdrankjes als Breezers zijn de populairste alcoholische versnaperingen. Het percentage jongeren dat regelmatig drinkt, is de afgelopen tien jaar nauwelijks toegenomen. Ook het gebruik van softdrugs zit niet in de lift. Het percentage jongeren dat ooit cannabis gebruikte, ligt al jarenlang stabiel op 18. Jongeren in het vmbo zijn vaker dronken, roken meer en blowen vaker dan hun leeftijdgenoten in het vwo.