Buitenland

„Praten is enige oplossing voor rellen”

UTRECHT (ANP) – De enige manier om de huidige onrust in Groot-Brittanie tot bedaren te krijgen, is de-escaleren. „De autoriteiten moeten in gesprek gaan met de jongeren. Eerst de leiders van de protesten identificeren en dan met hen praten”, zegt antropoloog-criminoloog Hans Werdmölder van de Universiteit Utrecht.

9 August 2011 14:54Gewijzigd op 14 November 2020 16:07
Foto EPA
Foto EPA

Het is belangrijk dat alle partijen de feiten goed op een rijtje hebben. „In dit soort conflicten zie je vaak dat er verhalen in de rondte gaan die helemaal niet kloppen”, aldus Werdmölder. „Jongeren jutten elkaar vaak op op basis van foute gegevens.”

Door te praten kunnen de autoriteiten ook de onderliggende frustraties naar boven brengen die meespelen bij de escalatie. „Vaak slaat de vlam in de pan na een bepaald incident.” In Londen was dat dat een agent een man had neergeschoten. In Parijs escaleerde het een aantal jaar geleden behoorlijk, nadat twee jongeren waren omgekomen terwijl ze op de vlucht waren voor de politie.

„De rellen die op deze incidenten volgden, draaiden niet alleen om de woede om de incidenten zelf. Daar zit een onderliggende onvrede achter, bijvoorbeeld over de manier waarop de jongeren door de politie behandeld worden. Het is goed om die onvrede naar boven te krijgen in gesprekken met de jongeren”, aldus Werdmölder.

Volgens Werdmölder zijn de rellen van een tijdje geleden in Culemborg en die van wat langer geleden in de Utrechtse wijk Ondiep niet te vergelijken met de rellen in Londen nu. „Het gaat vaak om allochtone jongeren, maar daar houdt de gelijkenis op. De rellen in Nederland waren veel kleiner, veel lokaler. ”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer